IFJ poziva Unesco da zaštiti novinare u Ukrajini

Od izbijanja ruskog oružanog sukoba protiv Ukrajine, Međunarodna federacija novinara  je u stalnom kontaktu sa svojim ukrajinskim podružnicama NUJU i IMTUU, te upozorava na problem širenja dezinformacija. IFJ i njegove podružnice diljem svijeta pozivaju Unesco da učini sve što je moguće da zaštiti novinare.

U razmaku od nekoliko dana, stotine ukrajinskih civila je stradalo od ruskih bombi, što je izazvalo  bijes međunarodne zajednice protiv Putina. Ovo je rat, kršenje suvereniteta zemlje, kršenje međunarodnog prava i temeljnih načela Povelje Ujedinjenih naroda.

IFJ i Međunarodna konfederacija sindikata, koji predstavljaju više od 200 milijuna radnika širom svijeta,  pozivaju svoje članove  da izraze svoju solidarnost s radnicima i građanima Ukrajine kroz fond solidarnosti za organizacije pridružene ITUC-u u Ukrajini i pozivanjem vlada zemalja u regiji kako bi se osiguralo sigurno mjesto za izbjeglice koje bježe od sukoba.

Kako bi pojačale pritisak na Rusiju, Globalne federacije traže od svojih podružnica da pozovu svoje vlade i regionalne međunarodne institucije u Europi, Africi, arapskom svijetu i na Bliskom istoku, Americi i azijsko-pacifičkom okeanu da uvedu uvesti sankcije protiv Putinove vlade.

Nadalje, IFJ, koji predstavlja novinare u Ujedinjenim narodima, poziva glavnog direktora UNESCO-a, agencije zadužene za zaštitu i sigurnost novinara, da učini sve što je moguće kako bi osiguralo da novinari u Ukrajini, domaći i strani, mogu informirati javnost u potpunoj sigurnosti. 

 IFJ je 24. veljače  ažurirao svoje  sigurnosne savjete i poziva sve novinske organizacije da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje novinare na terenu.

Konačno, borba protiv dezinformacija jedan je od stupova Globalne etičke povelje IFJ-a za novinare i mora ostati okosnica rada novinara u Ukrajini i Rusiji. 

Članovi IFJ-a u Ukrajini, IMTUU ( Nezavisni sindikat medija Ukrajine ) i NUJU ( Nacionalna unija novinara Ukrajine ) i RUJ u Rusiji ( Ruski sindikat novinara ) pozvali su svoje članove da poštuju ova profesionalna načela.

NUJU je pokrenuo  telefonsku liniju i najavio osnivanje odbora za podršku novinarima .

Pozivaju se sve članice IFJ-a diljem svijeta da pruže praktičnu podršku našim ukrajinskim suborcima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!