IFJ: Odvest ćemo Izrael na sud ako ne prestane ciljati novinarke i novinare u Gazi

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenut će pravne postupke protiv izraelskih političara i vojnih čelnika ako ne budu poštovali naredbe Međunarodnog suda pravde u pogledu zaštite novinarki i novinara koji izvještavaju iz Gaze.

Predsjednica IFJ-a Dominique Pradalié i glavni tajnik Anthony Bellanger pisali su izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i ministru obrane Yoavu Gallantu kako bi ih obavijestili da 600.000 članova IFJ-a smatra novinare iz Gaze svojim kolegama.

Pismo, koje kao članica IFJ-a podržavamo, prenosimo u cijelosti:

“Poštovani premijeru Netanyahu i ministre obrane Gallant,

Pišemo vam u ime Međunarodne federacije novinara. Zastupamo 600.000 novinara koji djeluju u više od 140 zemalja.

U našem Ustavu IFJ-a jasno je definirano da među ostalim postojimo kako bismo zaštitili i ojačali prava i slobode novinara te branili slobodu medija i neovisnost novinarstva. Palestinski novinarski sindikat jedan je od naših članova. Novinari u više od 140 zemalja smatraju svoje članove svojim kolegama.

S užasom pratimo sve veći broj smrtnih slučajeva među novinarima u Gazi od 7. listopada. Kako vam je vjerojatno poznato, trenutna smrtna statistika predstavlja otprilike deset posto novinara u toj enklavi.

Priznajemo da je Izrael nakon 7. listopada djelovao kao odgovor na invaziju, uzimanje taoca i akte šokantne okrutnosti. Međutim, budući da je smrtnost među novinarima oko tri puta veća od one među zdravstvenim radnicima, na primjer, nemoguće je vjerovati da je ovo pitanje slučajnosti.

Čitamo izvješća da Izraelske obrambene snage imaju pristup izuzetno sofisticiranim sustavima za ciljanje poboljšanim umjetnom inteligencijom, poput sustava Gospel. Ako su ti izvještaji točni, pretpostavljamo da se odluke donose individualno po pitanju ciljanja medijskih djelatnika, njihovih obitelji i domova?

Uočavamo također da je Međunarodni sud pravde naložio Izraelu da “poduzme sve mjere u svojoj moći kako bi prestao ubijati Palestince protivno Konvenciji o genocidu” i da obavijesti Sud o politikama koje je vaša vlada usvojila u tu svrhu.

Pišemo vam kako bismo vas podsjetili da međunarodno pravo zahtijeva od država da učine sve u svojoj moći kako bi zaštitile civile, te da novinari trebaju biti tretirani kao civili. Sada vas pozivamo da se obavezujete i objavite specifične politike i procedure kako biste osigurali da izraelsko vojno osoblje poštuje ovaj zahtjev.

Naša bi nada bila da vas humanost i želja za promicanjem slobodnih medija uvjeri da poduzmete ove korake. Međutim, ako se to ne dogodi, nećemo oklijevati s pokretanjem postupaka na međunarodnim sudovima protiv političara i zapovjednika IDF-a te poticanjem naših 187 pridruženih organizacija da učine isto gdje njihove domaćinske jurisdikcije to dopuštaju.”

S današnjim danom, u Gazi je ubijen najmanje 91 novinar i medijski djelatnik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031