HND prikuplja podatke o SLAPP tužbama protiv novinara i medija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) od danas provodi svoju godišnju anketu o broju sudskih postupaka protiv novinara i medija, podacima o visini novčanih iznosa koje tužitelji potražuju te podacima o strukturi tužitelja. Novost u ovogodišnjoj anketi je upitnik putem kojeg će nakladnici, odnosno uredništva HND-u poslati svoje mišljenje o tome kako suzbiti famozne SLAPP-tužbe (Strategic lawsuits against public participation).

Ovo je četvrta godina otkako novinarska strukovna udruga provodi ovu važnu anketu s pomoću koje prati i analizira trendove u području sudskog progona novinara te praćenju SLAPP-a u dijelu koji se tiče novinarskog posla.

Cilj je sudbenu, zakonodavnu i izvršnu vlast te stručnu i širu javnost upozoriti na razmjere i opasnosti sudske represije protiv kritičkih medija i novinara te zagovarati politike koje će takvu praksu suzbiti. HND smatra da je borba protiv pošasti tužbi zajednički interes novinara, urednika i medijskih nakladnika u obrani medijskih sloboda i kritičkog novinarstva.

– Sad već možemo reći da u Hrvatskoj postoji kultura tužakanja novinara i medija, što prepoznajemo kao novi model napada na slobodne medije. Glavni cilj tužbi je zastrašivanje, nametanje cenzure i financijsko uništavanje svih onih koji kritički pišu i promišljaju. HND je u proteklih nekoliko godina problem SLAPP tužbi u Hrvatskoj internacionalizirao i Hrvatska je u ovom trenutku po njima prepoznata kao najproblematičnija zemlja u Europi. Ovu anketu stoga i radimo kako bismo još jednom ukazali na jedan od najvećih problema s kojima se susreće novinarska profesija. Stoga još jednom ponavljamo svoj zahtjev za promjenama u nacionalnom zakonodavstvu kako bi se smanjio pritisak tužbi na novinarstvo – kaže predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Podsjetimo, prema HND-ovoj anketi 2019. godine bile su 1163 tužbe protiv novinara i medija, 2020. godine 905, a 2021. – 924 tužbe.

Zahvaljujući anketi HND je u zadnje četiri godine poduzeo niz uspješnih akcija u borbi protiv SLAPP-a uz pomoć partnerskih organizacija, ponajprije Europske federacije novinara. Od prošle godine HND sudjeluje u radu Stručne radne skupine za oblikovanje politika suzbijanja SLAPP tužbi Ministarstva kulture i medija, dok odvjetnice Vesna Alaburić i Vanja Jurić, iz HND-ova Centra za zaštitu slobode izražavanja, sudjeluju u radu Stručne skupine Europske komisije za SLAPP-tužbe.

Rezultati ankete bit će objavljeni početkom ožujka.

Izvor: HND

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!