Grčka: Novinar ubijen ispred svoje kuće

Foto: Yiannis PANAGOPOULOS / Eurokinissi / AFP

Giorgos Karaivaz grčki televizijski novinar, specijaliziran za izvještavanje o kriminalu, ustrijeljen je 9. travnja u blizini svog doma u Ateni. Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ i EFJ) uz hitno upozorenje zbog hladnokrvnog ubojstva novinara i pozvaju vlasti da istraže sve okolnosti planiranog ubojstva iz zasjede.

Prema preliminarnim izvještajima,na Giorgosa Karaivaza, koji je radio za privatnu TV stanicu Star i pisao blog na bloko.gr, dva muškarca pucala na njega s motora nakon što je Karaivaz parkirao automobil u blizini kuće, u Ateni oko 14 i 30.

Prvi izvještaji lokalnih medija pretpostavljali  su da su ubojice možda koristile prigušivače jer susjedi nisu čuli pucnje. Policija je pokrenula potragu za počiniteljima koji su pobjegli s mjesta ubojstva.

Karaivazovi kolege izjavili su da novinar u posljednje vrijeme nije prijavio nikakvu prijetnju ili sumnjivo kretanje u bilizini kuće.

“Osnivač i vlasnik bloko.gr više nije s nama. Netko ga je odlučio ušutkati, mecima zaustaviti u pisanju ”, objavili su na bloko.gr.

Karaivaz, koji je bio jedan od najpoznatijih grčkih izvjestitelja o zločinima, bio je oženjen i dobio je dijete.

Novinarski sindikat atenskih dnevnih novina (JUADN) objavio je da je “šokiran” ubojstvom i osudio ovo drugo ubojstvo novinara u zemlji od 2010. godine.

Te 2010. godine istraživački novinar Sokratis Giolias (37) ustrijeljen je ispred svog doma u Ateni. Giolias je bio direktor radio stanice Thema. Iz stana su ga namamila tri muškarca prerušena u zaštitare te su otvorili vatru na njega. Radikalna lijeva grupa preuzela je odgovornost za zločin, ali slučaj nikada nije riješen.

Glavni tajnik IFJ-a, Anthony Bellanger, izjavio je: “Zaprepašteni smo viješću koja dolazi iz Grčke, gdje je novinar usmrćen usred bijela dana u ciljanom napadu. Naše misli su s njegovom obitelji, prijateljima i kolegama. Borit ćemo se zajedno s našim podružnicama i svim grčkim novinarima za pravdu. ”

Predsjednik EFJ-a, Mogens Blicher Bjerregard, rekao je: „Razoruje nas današnja tužna vijest, naša najdublja sućut ide njegovoj rodbini. Pomno ćemo pratiti istragu, nekažnjavanje se neće tolerirati. ”

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!