Otporni smo i uspijevamo kada smo zajedno!

Prenosimo govor predsjednika Europske federacije novinara  u kojem se na Skupštini osvrnuo na godinu iza nas i planove koji su pred nama.

Europska federacija novinara prije i tijekom pandemije  dosljedno je radila na pitanjima provođenja vizija i ambicija svih naših povezanih društava i članova: za sve novinare i medije u Europi u korist naših društava i demokracija.

U Izvješću o aktivnosti pronaći ćete više detalja i steći dojam o opsegu našeg rada tijekom posljednjih godinu i pol dana. Trebali smo održati ovaj godišnji sastanak na proljeće u prekrasnom Zagrebu, ali morali smo ga odgoditi i sada smo ovdje na još jednom mrežnom sastanku. Nadamo se da ćemo sljedeće godine moći održati naš godišnji sastanak u Zagrebu.

U međuvremenu ćemo samo nastaviti s radom i u ovom govoru pozabavit ću se nekima od glavnih tema, kao i razvojem same organizacije EFJ.

Kao što sam već rekao, sigurnost ostaje važno pitanje i od Skupštine u Talinu, novinari  ponovno plaćaju najvišu cijenu za svoj rad.

– Sajid Hussain Baloch , pakistanski novinar i tražitelj azila u Švedskoj, glavni urednik internetskog časopisa Balochistan Times u travnju 2020. godine, pronađen je mrtav u blizini Uppsale u Švedskoj, dva mjeseca nakon što je nestao.

– 2. listopada Irina Slavina , novinarka i glavna urednica ruskog internetskog magazina Koza Pres, umrla je nakon što se zapalila ispred policijskog sjedišta u Novgorodu, dan nakon policijske racije u njezinom stanu.

– U lipnju prošle godine ubijen je ukrajinski istraživački novinar Vadym Komorov .

I dalje imamo problem nekažnjavanja. Organizatori ubojstava Daphne Caruane Galizie i Jana Kuciaka još uvijek nisu izvedeni pred lice pravde. Moramo nastaviti s istragom ovih slučajeva.

Novi koronavirus bio nam je i ostao na vrhu dnevnog reda. Svi patimo zbog pandemije – financijski i u smislu slobode tiska, ali i života naših kolega. Najmanje 29 novinara u Europi umrlo je od Covida-19. Korona je promijenila naš svijet i natjerala nas na rad na daljinu, daleko od normalnog života. Ovo nije samo veliki izazov sada, nego i u trenutku kada ćemo se vratiti nekoj novoj normalnosti.

Važno je da se novinari ponovno susretnu, zajedno razvijaju i budu inovativni. Situacija je također pokazala koliko su profesionalni mediji važni za društvo.

Neki autoritarni čelnici, pod pokroviteljstvom Covida-19, pojačali su pritisak na slobodu tiska i također pokazali manje poštovanja prava na informaciju. Pratili smo situaciju, slali upozorenja platformi Vijeća Europe za zaštitu novinarstva i aktivno smo sudjelovali u Mapiranju slobode medija .

Bili smo u bliskom kontaktu s Europskom komisijom u vezi s Europskim planom gospodarskog oporavka. Zajedno s vodećim predstavnicima udruga poslodavaca, sudjelovao sam na nekoliko sastanaka s povjerenicom Verom Jourovom i njezinim osobljem odgovornim za transparentnost i vrijednosti, uključujući slobodu medija i pluralizam, kao i povjerenikom Thierryjem Bretonom , odgovornim za unutarnje tržište i ključnim igračem kada je u pitanju plan gospodarskog oporavka EU-a.

Do sada nismo bili uključeni u plan oporavka jer podrška EU-a medijima može biti vrlo složena – jer bi novac dijelile vlade, uz rizik davanja prednosti provladinim medijima. Zbog toga smo iznijeli projektni prijedlog za potporu lokalnim medijima i poduzećima i inzistiramo na tome. Tek sam se jučer ponovno susreo s članovima Europskog parlamenta koji promoviraju ovaj prijedlog.

Takav bi projekt također podržao slobodne novinare jer su u najosjetljivijoj situaciji. Covid-19 je značio kraj poslovnih angažmana mnogih naših slobodnih novinara koji su pod pritiskom i zbog radnih uvjeta, ne samo pravila natjecanja.

Ovaj problem godinama je vrlo važno pitanje za EFJ i kad su naše kolege iz NUJ Ireland uspjele izboriti promjene, ohrabrili smo se da idemo dalje.

Prošli mjesec predstavnici Europske komisije dali su nam nadu u promjene. Desetljećima se bavim ovom problematikom, prvo u svojoj zemlji Danskoj, a sada i za cijelu Europsku uniju, i nikada nisam doživio takvu dinamiku kao sada, možda zahvaljujući apsurdnoj situaciji radnika platformi čiji uvjeti rada uopće nisu zaštićeni i koji još uvijek ne spadaju u opseg socijalnog dijaloga.

Stoga ćemo u sljedećim godinama zagovarati promjene zajedno s našim partnerima u Europskoj konfederaciji sindikata. Vjerujem da možemo uspjeti!

U međuvremenu su hitno potrebni sindikalni odgovori na korona mjere, a baza podataka EFJ-a, koja prikuplja informacije o tome što je postignuto za potporu medijima i za podršku slobodnjacima, vrlo je korisna jer na primjerima možete povećati podršku u vlastitim zemljama. Dogovorili smo se s Europskim institutom sindikata da vodimo niz radionica po pitanju korone.

Sljedeći korak naprijed je naš rad na zakonodavstvu protiv SLAPP-a jer Europska komisija ovoj temi posvećuje posebnu pozornost. Skandalozno je da se u zemlji poput Hrvatske suočavate s više od 1000 tužbi protiv novinara radi ušutkavanja kritičara. Europski centar za slobodu tiska i medija izvrstan je partner na ovom polju. Nastavit ćemo s našim naporima, stoga, nemojte se ustručavati poslati nam svoja upozorenja.

Imamo mnogo zadataka, od kojih se neki rješavaju kao dio našeg redovitog rada, a neki se rješavaju kroz projekte koje smo uspjeli osigurati. Važno mi je naglasiti da je naš pristup projektima strateški pristup i važan dio našeg programa.

Bitno je ostati relevantan. EFJ vrlo ozbiljno shvaćaju međuvladine institucije poput EU-a, Vijeća Europe, OESS-a i UNESCO-a, kao i sve nevladine organizacije i organizacije civilnog društva s kojima surađujemo.

Naravno, Međunarodna federacija novinara je naš najvažniji partner jer zajedno možemo ostati jaki. Cijenimo našu dobru suradnju u zajedničkom uredu i radujemo se nastavku dobrog financijskog sporazuma između EFJ-a i IFJ-a. Da bismo to postigli, moramo se poštovati, dvije jake i važne organizacije jedna uz drugu.

Naša bi se suradnja također trebala temeljiti na jednakosti, posebno s obzirom na odluke o tome kako doći do novih članova i poštivanje naših povezanih članova koji moraju samostalno donositi odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama. O tome moramo razgovarati do sljedećeg godišnjeg sastanka.

Gledajući naše ostale partnere i dionike, nema sumnje da smo se obogatili sve bližom suradnjom s drugim relevantnim organizacijama na polju novinara i medija te s organizacijama za zaštitu ljudskih prava. Poštujemo se, s različitim vještinama, a ovo je win-win situacija za sve.

Također bismo trebali razgovarati o tome kako možemo kontaktirati više novinara i pomoći našim podružnicama da to učine. To bi se moglo učiniti, na primjer, više suradnjom s profesionalnim mrežama istraživačkih novinara, novinara koji prikupljaju podatke itd. S obzirom na važnost naše akcije, važno je da se naš glas čuje kako o našoj profesiji, tako i o radnim pravima.

Na kraju, želio bih naglasiti našu solidarnost s našim kolegama u Bjelorusiji, bjeloruskim udruženjem novinara i njihovim članovima. Organizacija je preživjela ograničenja, uznemiravanje, kršenja prava tijekom posljednja dva desetljeća i sada se suočava s problemima koja teško možemo zamisliti.

Unatoč svemu tome, vi i vaši članovi u Bjelorusiji se opirete i nastavljate se boriti da se čuje vaš snažni – i često ženski – glas. Surađivali smo, izgradili smo kapacitete i sve što je danas važno. I mogu vas uvjeriti da možete računati na nas. Nastavit ćemo suradnju s vama dok ne postignete slobodu i sigurnost medija. I  danas imamo izjavu u vezi sa situacijom u Bjelorusiji.

Mogao bih spomenuti nekoliko zemalja u kojima je sloboda tiska pod pritiskom. Turska je godinama bila na vrhu naše agende, a i ove godine imamo prijedlog o situaciji u Turskoj. Mi smo s vama. Postoje i druge zemlje koje se suočavaju s velikim izazovima.

Mi kao EFJ činimo sve što možemo kako bismo napravili promjenu i ispunili svoja obećanja. Tim putem nećemo samo nastaviti, već ćemo ga i pojačati! Potreban nam je dug i dubok uzdah da bismo prošli kroz ova vrlo teška vremena. Otporni smo i uspijevamo kada smo zajedno.

Hvala vam.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031