GODINA NADE #solidarno #zajedno

Prenosimo kratki osvrt na godinu iza nas koji su pripremili kolege iz Europske federacija novinara. I naš sindikat izdvojen je u pregledu godine. Suradnja se nastavlja!

GODINA NADE

2019. je godina nade. Godina završava pozitivnim kretanjima za novinare unatoč neprekidnom napadu na slobodu medija i nesigurnost profesije. Ovim putem dijelimo neke uspješne trenutke koje je Europska federacija novinara imala tijekom ove godine. Nakon dvije godine pritisaka sa svih strana na  Malti postoji mogućnost da dođemo do pravde zbog  atentata na novinarku Daphne Caruana Galizia. Nećemo prestati govoriti protiv nepravde i nekažnjavanja dok ne dobijemo odgovore. U EU-u bi novi zakon o autorskim pravima mogao otvoriti put za pravednije pregovaranje s velikim tehnološkim divovima kako bi novinari dobili pravedan udio za svoj rad koji se koristi na mrežnim platformama. Moramo ih natjerati da plate. Podružnice EFJ-a postale su snažnije zahvaljujući razmjeni i suradnji,  izgradnji kapaciteta i obuci vodstva. Povezali smo se kroz brojne međunarodne misije za utvrđivanje činjenica i suradnju s medijskim nevladinim organizacijama i postali  vidljiviji u obrani novinara na međunarodnoj i europskoj razini.  Taj će se posao nastaviti u 2020. godini. Sigurnost novinara ostaje jedan od naših prioriteta. Nastavit ćemo se boriti za poboljšanje uvjeta rada slobodnih novinara kolektivnim pregovaranjem i zalaganjem za jednaka prava i jednak tretman. Osigurat ćemo da nacionalni i EU zakoni ne zaobilaze ovo temeljno pravo.

Želim vam sve najbolje i najviše od svega, uspješnu  2020. godine za novinarstvo i medije!

Mogens Blicher Bjerregard, predsjednik EFJ-a

TURSKA

Četiri kolektivna ugovora i novi dom za novinare

Turski gazeteciler Sendikasi (TGS) postigao je ovih nekoliko godina, unatoč mračnom političkom kontekstu, nevjerojatne stvari. U 2019. TGS je potpisao četiri kolektivna ugovora  koji će novinarima, između ostalih prava, pružiti bolje radne uvjete i sigurnost posla, jednakost i sigurnosne mjere. Otvoren je novi centar za edukaciju, za  tečajeve za stjecanje digitalnih vještina za nezaposlene i zaposlene novinare . “Ovo je poput novog doma za novinare”, rekao je predsjednik TGS-a Gokhan Durmus.

NIZOZEMSKA
Povijesni štrajk  “Foto-novinarstvo ima cijenu”

Nizozemski sindikat novinara (NVJ) organizirao je štrajk 25. siječnja 2019. Fotoreporteri (njih više od 500) zatražili su povećanje stope od 14% kako bi se suprotstavili inflaciji, padu tarifa i nepoštivanju autorskih prava. Nizozemska agencija za tisak (ANP / HH) nakon štrajka odlučila je povećati svoje pristojbe za 5% umjesto da ih smanji, kako je prvo planirano. NVJ je dobio podršku kolega novinara kao i medijsko izvještavanje o akciji. Neki dužnosnici otvoreno su podržali štrajk. Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja otvorila je pitanje  mogu li slobodnjaci kolektivno pregovarati. Na društvenim mrežama 25. siječnja 2020. bit će organizirana još jedna akcija: Trebamo vašu podršku!

FRANCUSKA

Osnovano Vijeće za tisak 

Sindikati, udruge, novinari i mediji  upravo osnovali su prvo francusko Vijeće za tisak (Conseil de déontologie journalistique et de médiation – CDJM). Novinari SNJ-a i CFDT-a godinama se zalažu za samo-regulaciju profesije. Cilj CDJM-a je obnoviti odnos povjerenja šire javnosti i medija u Francuskoj, gdje nepovjerenje nikada nije bilo veće. Odbor, koji se sastoji od tri kolegija CDJM-a, a svaki se sastoji od 20 članova (10 punih i 10 zamjenika), trebao bi se sastati 14. siječnja 2020.. Jedan od prioriteta bit će pronalaženje sredstava za neovisno djelovanje.

Zajedno za slobodnjake

Sindikati i udruženja francuskih novinara sudjelovali su u maršu protiv mirovinske reforme u Parizu 7. prosinca. Ova reforma pogoršala bi uvjete  nezaposlenih novinara, honoraaca ili novinari na ugovorima na određeno. To je prvi put nakon dugo vremena da novinarski sindikati (njih 5! SNJ, le SNJ-CGT, CFDT, FO i CNT) i udruge i udruženja zajedno prosvjeduju. Za SNJ-CGT, koji radi na promicanju ovog jedinstva, ovo je veliki korak naprijed. Tijekom prošle  godine postignut  je napredak u uspostavljanju nacionalne koordinacije za slobodne novinare.

FINSKA

Fond za pomoć novinarima koji su izloženi zlostavljanju

Savez novinara u Finskoj (UJF) pridružio se medijskim kućama i udruženjima kako bi pokrenuli fond za pomoć novinarima koji su bili izloženi prijetnjama, progonu ili bilo kojem obliku uznemiravanja. Novinari koji se suočavaju s neprijateljskim situacijama sada se mogu prijaviti za pomoć u pokrivanju troškova uzrokovanih uznemiravanjem – poput terapije, pravnog postupka, ugradnje sigurnosne opreme itd. Fond je pokrenut kao dio Zaklade za promicanje novinarske kulture.

HRVATSKA 

Sindikat novinara povećava članstvo

2019. godina bila je vrlo aktivna za Sindikat hrvatskih novinara (SNH) i njegovu novu predsjednicu Maju Sever, koji je intenzivirala europsku suradnju. SNH je zajedno s Hrvatskim novinarskim društvom organizirao važne akcije tijekom godine, poput organizacije velikog prosvjeda, okruglog stola o stanju u novinarstvu – uz potporu EFJ-a. Intezivirali su sudjelovanja na događajima za razmjenu znanja. To je rezultiralo značajnim povećanjem članstva u posljednje dvije godine (+ 200 članova!).

Zagreb će biti domaćin  Godišnje skupštine EFJ-a

Članova Upravnog odbora EFJ-a odlučili su da će se godišnji sastanak Europske federacije novinara održati u Zagrebu će 18. i 19. svibnja 2020. Domaćini će biti Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i  Hrvatsko novinarsko društvo (HND) . Sastanku će prisustvovati stotinjak delegata i gostiju iz cijele Europe. Rezervirajte datum i veselimo se vašem dolasku u Zagreb!

MALTA

Institut malteških novinara (IĠM) pridružio se EFJ-u

Institut malteških novinara (IĠM) jednoglasno je prihvaćen kao novi član Europske federacije novinarae, odluku je njegov glavni tajnik Nigel Mifsud istaknuo kao najveće dostignuće 2019. godine. „Odnos koji se razvio s EFJ-om i njegovim povezanim društvima pomogao je IĠM-u da ojača svoje napore na zaštiti novinara na poslu, ponudi nove mogućnosti članovima IĠM-a poput seminara i drugih obrazovnih programa i modernizira administraciju“, kaže Mifsud.

BUGARSKA

“Ne ubijajte novinarstvo u Bugarskoj”

2019. obilježila su dva važna događaja za Uniju bugarskih novinara (UBJ): 125 godina od osnivanja organiziranog novinarskog pokreta i Nacionalni dan bugarskog novinarstva koji se obilježavao 1. studenog. Ove godine, ispred zgrade Parlamenta, održan je protest s motom “Ne ubijajte novinarstvo u Bugarskoj!”. Više od 250 ljudi pridružilo se prosvjedu.

GRČKA

Korak prema inkluziji

Savez novinara Makedonije (ESIEMTH) napravio je dugoočekivani korak ka promjenom svojih pravila početkom ovog mjeseca. Odluka koju je donijela Generalna skupština ESIEMTH-a označava povijesni trenutak i početna je točka za njezino jačanje. Prema novim pravilima, ESIEMTH otvara svoja vrata svim novinarima bez obzira na radni status. Zajedno s drugim odredbama koje jačaju suradnju sa studentima novinarstva i povezanost Unije s društvom, ESIEMTH doživljava promjenu pravila kao put naprijed za promicanje ideje o sindikalizmu, ali i kao put povratka povjerenja javnosti u profesionalno novinarstvo.

Međunarodna solidarnost s grčkim novinarima

TijekomKongresa IFJ-a u Tunisu usvojen je zatjev za spas Fonda osiguranja i zdravstvenog osiguranja (EDOEAP) kojem je prijetilo zatvaranje, nakon što je 57 vlasnika medija podnijelo tužbu zbog ukidanja  2% doprinosa u Fond. Rezolucija, usvojena 14. lipnja 2019., izražava je solidarnost s grčkim novinarima i medijskim radnicima. Sindikati čekaju odluku suda.

KOSOVO

Besplatno pravno zastupanje za novinare

Asocijacija novinara Kosova (AJK) i Kosovska odvjetnička komora (KBA) potpisali su Memorandum o razumijevanju kojim će svim članovima sindikata – više od 400 medijskih profesionalaca – biti omogućeno besplatno pravno zastupanje i zaštita. Pomoću ovog Memoranduma novinari protiv kojih je pokrenuta parnica moći će zatražiti besplatno pravno zastupanje i pomoć KBA-i.

ŠVICARSKA

Tri uspjeha

Većina u Europskom parlamentu branila je slobodu tiska u Švicarskoj 2019. godine: manifest o impresumu potpisalo je više od 660 kandidata i 74 izabrana parlamentarca. Nakon sedam godina zalaganja za reviziju autorskih prava  zakonodavac je proširio zaštitu na sve fotografije bez iznimke.  Posljednje, ali ne najmanje bitno, minimalna otpremnina u slučaju socijalnih planova znatno je povišena nakon bitke “41 du Matin”.

ARMENIJA

Međunarodna suradnja na području sigurnosti i izvještavanja o istragama

Savez novinara Armenije (UJA) ističe suradnju s međunarodnim organizacijama,  ojačala je partnerstvo s Međunarodnom federacijom novinara (IFJ) pokrenuvši tri radionice o sigurnom izvještavanju o istraživanjima u Jerevanu, Gyumri i Stepanakertu. Radionice su bile korisne  i iz perspektive stjecanja novih znanja i vještina i razmjene iskustava u prevenciji daljnjih rizika.

POLJSKA

Borba (s ljubavlju) za slobodu govora

Poljsko udruženje novinara (SDP) organiziralo je međunarodnu konferenciju „Sloboda govora je ono što volim, to je ono što razumijem“ s više od 100 sudionika iz 15 zemalja. Rasprave su bile usredotočene na današnje prijetnje medijima i slobodi govora i bile su izuzetno popularne na društvenim medijima s više od 2 milijuna pregleda!

PORTUGAL

Uspješno proveden projekt medijske pismenosti

Više od 130 kolega educirano je u projektu o medijskoj pismenosti. Projekt je uključivao pet skupina i 100 edukatora, a organizirala ga je Portugalska unija novinara (SinJor) u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja. Projekt ima za cilj okupiti novinare i znanstvenike specijalizirane za medije kako bi educirali nastavnike koji će potaknuli studente da razviju svoje kritičko mišljenje.

 

SRETNA 2020!

Izvor i foto. Europska federacija novinara (EFJ)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031