Globalni sindikati pozivaju svijet da spriječi mogući genocid u Gazi

Foto: Timon Studler, Unsplash

Nekoliko globalnih udruženja sindikata, među kojima je i Međunarodna federacija novinara, pozvali su u otvorenom pismu sve zemlje potpisnice Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida da daju sve od sebe kako bi se privremene mjere, koje je donio Međunarodni sud pravde u tužbi Južne Afrike protiv Izraela, poštuju.

Potpisnici pisma podsjećaju da je Međunarodni sud pravde (ICJ) donio obvezujuće privremene mjere koje se bave hitnom potrebom za zaštitom i sprječavanjem daljnje štete stanovništvu Gaze. ICJ i Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida postoje kako bi zaštitili ljudska prava i sigurnost ranjivih osoba i ovise o podršci međunarodne zajednice. Sada je vrijeme da se pojača povjerenje u međunarodni pravni poredak, stoji u pismu.

Globalni sindikati naglašavaju ozbiljnost situacije. “Naše članove u Gazi ubijaju dok obavljaju svoj posao, uključujući učitelje, zdravstvene radnike, radnike u transportu, novinare, osoblje Ujedinjenih naroda, međunarodne humanitarne radnike i mnoge druge.

Pozivamo Izrael da se uskladi s nalogom ICJ-a i odmah poduzme korake za sprječavanje genocida, kažnjavanje poticanja na genocid, te olakšavanje pružanja osnovnih usluga i humanitarne pomoći Palestincima u Gazi.”

Potpisnici također zahtijevaju sljedeće akcije od međunarodne zajednice:

Sve države stranke Konvencije moraju ispuniti svoju obvezu sprječavanja genocida:

  • Vijeće sigurnosti UN-a i države članice moraju poduzeti zajedničke akcije kako bi se osiguralo da se privremene mjere provode u potpunosti.
  • Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda mora ubrzati istrage o navodima o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje su počinili Izrael i palestinske naoružane skupine. Temeljita i neovisna istraga ključna je za privođenje počinitelja pravdi i sprječavanje budućih kršenja.
  • Svjetski lideri moraju dati prednost diplomaciji i dijalogu ispred nasilja.
  • Osigurati oslobađanje svih talaca i raditi prema trenutačnom i trajnom primirju koje jamči sigurnost i sigurnost svih Palestinaca i Izraelaca.
  • Iako izražavaju podršku unutarnjoj istrazi UN-a, stanovnici Gaze i naši članovi ovise o životno važnoj podršci koju pruža UNWRA. Globalni sindikati pozivaju zemlje koje su obustavile svoje financiranje Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad (UNRWA) za izbjeglice Palestine na Bliskom Istoku da to preispitaju.

Globalni sindikati ispod predstavljaju milijune radnika u svim sektorima ekonomije diljem svijeta. Posvećeni smo promicanju i zaštiti ljudskih prava i prava sindikata diljem svijeta, i nastavit ćemo podizati naše glasove u obranu radnih ljudi.”, zaključuju u otvorenom pismu.

Potpisnici:

Međunarodna federacija radnika u graditeljstvu i drvnoj industriji (BWI)

Obrazovna internacionala (EI)

Međunarodna federacija novinara (IFJ)

IndustriALL

Međunarodna federacija radnika u transportu (ITF)

Međunarodni sindikat javnih usluga (PSI)

UNI Global Union

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!