Glavni tajnik EFJ-a: Nesigurni uvjeti u kojima rade hrvatske novinarke i novinari opasnost su za demokraciju

Monitor pluralizma medija 2020 (MPM2020) potvrdio je rast slučajeva uznemiravanja novinara, medijske kuće suočavaju se sa sve većom ekonomskom neizvjesnošću, a internetska medijska sfera ne uspijeva ojačati pluralizam.

Hrvatska je, upozorava izvještaj, u kategoriji srednje rizičnih zemalja za novinare po pitanju standarda i zaštite novinarske profesije, a alarmatno je visoko rizična zemlja za novinare po pitanju radnih uvjeta.

U tom podindikatoru Hrvatska se našla u kategoriji najviše rizičnih zemalja, zajedno s Albanijom, Mađarskom, Rumunjskom i Turskom. Razlog tome je, navodi MPM2020, poremećaji uzrokovani digitalnim tržištem i smanjena održivosti medijskih poduzeća.

SNH je nakon objave izvješća, koji je za Hrvatsku alarmantan, za komentar zamolio glavnog tajnika Europske federacije novinara Ricarda Gutiérreza.

“Europska federacija novinara poziva hrvatsko civilno društvo i hrvatske javne vlasti da poduzmu hitne mjere kako bi osigurali pristojne radne uvjete za novinare. Znali smo da su ti uvjeti vrlo nesigurni.

Sada imamo znanstveno izvješće koje utvrđuje da novinari u Hrvatskoj rade u sličnim uvjetima kao i njihovi turski ili albanski kolege. Ova nesigurnost medijskih radnika opasnost je za demokraciju. Ako novinarimo ne omogućimo sredstva i okruženje u kojem mogu nesmetano raditi, mi zapravo onemogućujemo hrvatskim građanima pristup pouzdanim i provjerenim informacijama”, upozorava Gutierrez.

Rezultati MPM2020 dokazuju ono što i SNH cijelo vrijeme upozorava. Novinarke i novinari u Hrvatskoj pod velikim su pritiskom zbog devastiranog medijskog tržišta. Taj pritisak još je pojačala korona kriza pa su mnogi ostali bez posla, nekima je najavljeno da će dobiti otkaz, a “sretnijima” je smanjena plaća.

I prije korona krize kroz strateške tužbe protiv novinara, ali i kroz nevoljkosti politike i pravosudnog sustava da shvate zašto je novinarstvo važno svatko od nas dva puta dobro promisli prije nego ispiše rečenicu teksta, radijskog ili televizijskog izvještaja jer smo zemlja u kojoj se novinare sudski goni i kažnjava i kada pišu istinu.

Zato smo i zajedno s HND-om donijeli Hitne mjere za spas novinarstva koje smo predstavili i resornoj ministrici Nini Obuljen Koržinek, a nadamo se nastavku dijaloga i s novom/starom Vladom kojoj ćemo prinijeti pozornosti i MPM2020, kao i upozorenje i apel glavnog tajnika EFJ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!