Evo kako su hrvatski političari čestitali Dan slobode medija

Na Svjetski dan slobode medija hrvatski političari zorno su pokazali zašto  je borba za slobodu novinarstva u Hrvatskoj itekako važna. Ni vladajući ni oporbeni političari nisu naučili čemu služi novinarstvo i da ono primarno služi javnosti, a ne njima.

Nekoliko izjava na press konferencijama i to samo tijekom današnjeg prijepodneva otkriva svu raskoš njihovog nerazumijevanja.

Na pitanje Nataše Božić u razgovoru u emisiji Točka na tjedan N1 televizije: “Je li Dubravka Šuica pozivom na Dubrovačku televiziju izvršila pritisak na medije?” ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen (HDZ) odgovara: “Ne vidim kako bi Šuica koja više nije lokalna političarka mogla pritiskati tu tv”.

 

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Svjetski dan slobode medija prigodno je optužio medije da neće postaviti pitanje o pozdravu ZDS premijeru Andreju Plenkoviću jer ga to ne smiju pitati. Šef oporbe i samoprozvani kritičar hrabrosti medija ne zna da su premijera i ostale mediji to pitali još u petak. Njemu je pak trebalo dva dana da komentira priču oko odlaska predsjednika Republike Zorana Milanovića iz Okučana zbog majica sa ZDS.

 

Predsjednik Zagrebačke gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) pozvao je novinare na konferenciju za medije, a onda su iz njegovog ureda objasnili kako neće biti moguća pitanja. Pritom je čestitao Dan slobode medija.

Pa da malo ponovimo za one kojima i dalje nije jasno što znači da novinarstvo služi javnosti? To znači da kao i drugi sektori u domeni države, novinarstvo ima pravo postojati, biti stabilno, služiti javnosti neovisno o tome osjećaju li se osobe na poziciji moći prozvane za svoja djela.

Zato upozoravamo na njihovu korupciju, jer umjesto za društvo, oni koriste javne servise da se okoriste sami, na našu kolektivnu štetu. Javni interes, novinarstvo i sve vrijednosti o kojima neprestano govorimo svode se na temeljni preduvjet za postojanje novinarstva: informirati javnost, točno, pravovremeno, činjenično – bez lažnih vijesti – o planovima, motivima, namjerama i odlukama osoba na poziciji, ne zbog njih osobno, kao takvi oni su irelevantni- već za opće dobro.

Da znate točno za što se zalažu vaši predstavnici u parlamentarnoj demokraciji, da znate točno što rade u vaše ime. I u ovoj krizi svjedočimo da mjere koje je Vlada Republike Hrvatske donijela za medije ne pomažu novinarstvu, niti javnosti, već vlasnicima i nakladnicima. Stoga, kada kažemo da se borba nastavlja, to znači da boreći se za novinare, istovremeno se borimo i za javnost i novinarstvo samo.

Zato, drage kolegice i kolege, borba se nastavlja. Sretan vam Svjetski dan slobode medija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!