Europski akt o slobodi medija: Izazovi i rješenja

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira panel „Europski akt o slobodi medija: Izazovi i rješenja“ koji će se održati u ponedjeljak 14. studenog od 10 – 11 sati u Kući Europe u Zagrebu. O prijedlozima novih pravila za zaštitu medijskog pluralizma i uredničke neovisnosti u EU-u raspravljat će:
Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i Europske federacije novinara (EFJ)
Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog društva novinara
Jasna Vaniček-Fila, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija pri Ministarstvu kulture i medija
Iva Nenadić, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i Europski sveučilišni institut u Firenci (online)
Paško Bilić, Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb. Uvodno će se sudionicima online obratiti zastupnica u Europskom parlamentu Ramona Strugariu (Renew, Rumunjska) i direktorica Europske federacije novinara Renate Schroeder.

Napomena: molimo Vas da dolazak potvrdite na epzagreb@europarl.europa.eu

Europski akt o slobodi medija, među ostalim, obuhvaća zajedničke zaštitne mjere na razini EU-a u područjima uredničke neovisnosti, koncentracije medija, transparentnosti državnog oglašavanja te zaštite medijskog sadržaja na internetu. Nastoji osigurati lakše prekogranično djelovanje javnih i privatnih medija na zajedničkom EU tržištu, uzimajući u obzir digitalnu transformaciju medijskog prostora. O ovom prijedlogu Komisije koji je uobličen kao uredba sada trebaju raspravljati suzakonodavci: Europski parlament i Vijeće EU-a (države članice). Nakon njihovih eventualnih izmjena i usuglašavanja, uredba će biti u cijelosti obvezujuća i izravno će se primjenjivati u cijeloj Europskoj uniji. Komisija je uz uredbu priložila i Preporuku koji sadrži katalog dobrovoljnih mjera za jačanje otpornosti medija na pritiske, poput osnaživanje novinara da sudjeluju u ključnim odlukama za funkcioniranje medijskih kuća i strategije za osiguravanje dugoročne stabilnosti izrade informativnih sadržaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031