Europska unija dužna je dignuti glas za zaštitu novinara i medijskih djelatnika u Gazi!

Foto: Ali Jadallah

Europska federacija novinara (EFJ) danas se pridružila 17 drugih organizacija za slobodu medija i organizacija novinara u potpisu na pismu upućenom visokom predstavniku Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Josepu Borrellu, apelirajući ga da pozove na zaštitu novinara i poštovanje slobode medija u ratu između Izraela i Gaze.

U pismo se navodi da je broj novinara koji su poginuli bez presedana jer je rat između Izraela i Gaze jedan od najgorih pojedinačnih događaja za gubitak novinarskih života u tako kratkom vremenskom razdoblju. Međunarodna federacija novinara (IFJ) dokumentirala je 15. siječnja 2024. godine ubojstva 96 novinara: 89 palestinskih novinara, četiri izraelska novinara i tri libanonska novinara.

Dosad neviđeno ubijanje toliko novinara u tako kratkom vremenskom razdoblju “ima očite i duboke implikacije za sposobnost javnosti, uključujući građane Europske unije, da budu informirani o sukobu s lokalnim, regionalnim i globalnim implikacijama”, navodi se u pismu. “Pišemo Vam sa zamolbom da odmah i odlučno djelujete kako biste promicali uvjete za sigurno i neograničeno izvještavanje o neprijateljstvima.”

Međunarodne i europske organizacije prethodno su pozvale na zaustavljanje ciljanog i nasumičnog ubijanja novinara i civila u Gazi od strane Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i naglasili su da počinitelji moraju biti u potpunosti odgovorni za bilo kakva kršenja Ženevskih konvencija i drugih međunarodnih ljudskih prava sporazuma i obveza.

Sindikat novinara Hrvatske još se jednom pridružuje apelu međunarodnih organizacija za prestankom ubijanja novinara i civila u Gazi, a pismo upućeno visokom predstavniku Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku u nastavku prenosimo u cijelosti.

Poštovani visoki predstavniče Borrell,

Najmanje 96 novinara i medijskih radnika ubijeno je u Izraelu, Gazi i Libanonu uslijed sukoba između izraelskih snaga i palestinskih, te libanonskih naoružanih grupa od 7. listopada, kada su borci pod vodstvom Hamasa izveli stravične napade i otmice u Izraelu. Ubijanje tolikog broja novinara u tako kratkom vremenskom razdoblju je bez presedana. Očito ima duboke posljedice za sposobnost javnosti, uključujući građane Europske unije, da budu informirani o sukobu s lokalnim, regionalnim i globalnim implikacijama. Pišemo vam sa zamolbom da odmah i odlučno djelujete na promicanju uvjeta za sigurno i neograničeno izvještavanje o sukobima.

Prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ), više je novinara ubijeno u prvih 10 tjedana neprijateljstava nego što je ikada ubijeno u jednoj zemlji tijekom cijele godine. Četiri novinara ubijena su u Hamasovom napadu 7. listopada, a barem 75 novinara ubijeno je od tada, gotovo svi od strane Izraelskih obrambenih snaga (IDF).

Postoji sve više dokaza da je IDF u nekim slučajevima namjerno ciljao te novinare. Vjerodostojni izvještaji organizacija za ljudska prava i medija ukazuju na to da su napadi IDF-a u južnom Libanonu 13. listopada koji su usmrtili novinara Reutersa Issama Abdallaha i ranili šest drugih novinara iz Reutersa, Al Jazeere i Agence France-Presse bili nezakoniti i očito namjerni. IDF je također priznao da je namjerno ciljao automobil u kojem su putovali novinari 7. siječnja, ubivši dva novinara i ozbiljno ranivši trećeg. U najmanje dva druga slučaja, novinari su prijavili da su od izraelskih dužnosnika i časnika IDF-a primili prijetnje prije nego što su njihovi članovi obitelji ubijeni u Gazi. Naravno, ciljano ili nasumično ubijanje novinara, ako je počinjeno namjerno ili omalovažavajuće, jest ratni zločin, i Međunarodni kazneni sud je rekao da će istražiti izvještaje o ratnim zločinima počinjenim protiv novinara u Gazi.

Novinari koji izvještavaju o ratu suočavaju se s izazovima i izvan stalnog rizika od smrti. Ti izazovi uključuju odbijanje Izraela i Egipta da dopuste međunarodnim novinarima pristup Gazi osim pod izraelskom vojnom pratnjom (i to s ograničenjima u izvještavanju), isključenja internet signala koja sprječavaju da vijesti i svjedočanstva iz Gaze dođu do svijeta, proizvoljno zadržavanje te uznemiravanje i zastrašivanje.

Osim toga, izraelska vlada zahtijeva od medijskih kuća u Izraelu da bilo koje detaljno izvještavanje o ratu predaju na pregled svom Uredu “Cenzure”, dok zabranjuje izvještavanje o značajnim temama od javnog interesa vezanim uz rat u Gazi. Također je djelovala protiv svojih domaćih medija, na primjer prijeteći da će se osvetiti najstarijim novinama zemlje, Haaretzu, zbog njihovog izvještavanja o ratu, te prijeteći zatvaranjem lokalnih ureda stranih novinskih agencija.

Europska unija opisuje svoj odnos s Izraelom kao “jedan od najopširnijih i najdubljih odnosa koje EU uživa s bilo kojom trećom zemljom u svijetu”. Kao takav, Europska unija će biti ocijenjena na temelju toga kako taj odnos može osigurati da se sve strane sukoba pridržavaju međunarodnog prava, uključujući zaštitu novinara koji su civili i moraju moći slobodno i sigurno izvještavati o svakom aspektu sukoba. Stoga vas pozivamo da:

  • Javno pozovete sve strane oružanog sukoba da poštuju pravo novinara na izvještavanje o sukobima, osiguraju sigurnost novinara, dozvole svim novinarima koji se žele evakuirati iz Gaze da to učine, odreknu se nasumičnog i namjernog ubijanja novinara, brzo i temeljito istraže sve napade na novinare, i pozvati odgovorne pojedince na odgovornost za iste.
  • Zatražite da Izrael i Egipat pruže međunarodnim novinarima neovisan pristup Gazi, te da Izrael prestane s komunikacijskim blokadama i poduzme korake potrebne kako bi osigurao sigurnost novinara koji su pušteni u Gazu kao i onih koji već tamo rade.
  • Zatražite od Izraela da dozvoli prolaz osobne zaštitne opreme i materijala koji se koriste za prikupljanje vijesti, kao što su kacige, pancirne jakne, punjači za mobitele, eSIM kartice i laptopi, novinarima u Gazi i na Zapadnoj obali.
  • Podržite brze, transparentne i neovisne istrage o ubojstvima svih novinara i okončanje dugogodišnjeg uzorka nekažnjivosti u ubojstvima novinara od strane IDF-a.

Zahvaljujemo Vam na pažnji koju ste posvetili ovim pitanjima.

Potpisnici:

Access Now
ARTICLE 19: Globalna kampanja za slobodu izražavanja (ARTICLE 19)
Udruženje europskih novinara (AEJ)
Kairski institut za studije ljudskih prava (CIHRS)
Odbor za zaštitu novinara (CPJ)
DEMAS – Udruženje za pomoć demokraciji i ljudska prava
Europska federacija novinara (EFJ)
Free Press Unlimited (FPU)
Index on Censorship
Međunarodna federacija za ljudska prava (FIDH)
Međunarodni institut za tisak (IPI)
Institut za medijsku raznolikost (MDI)
OBC Transeuropa (OBCT)
PEN International
Alijansa javnih medija (PMA)
Rory Peck Trust (RPT)
Organizacija za medije jugoistočne Europe (SEEMO)
Fondacija Daphne Caruana Galizia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031