Europska komisija predložila je mjere za zaštitu novinara od SLAPP-a

Europska komisija je objavila dva dokumenta s ciljem suzbijanja porasta strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) u Europi. Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se partnerima Koalicije protiv SLAPP-a u Europi (CASE) u pozdravljanju značajnog koraka u pravom smjeru. EFJ potiče države članice da bez odgode provedu preporuku.

Kao dio Europskog demokratskog akcijskog plana, Europska komisija predstavila je 27. travnja 2022. paket koji uključuje prijedlog direktive (obvezujuću) i preporuku (neobvezujuću) državama članicama kako bi ih potaknula da poduzmu mjere protiv porasta tužbi protiv novinara i medija u Europskoj uniji.

“Dala sam obećanje obitelji Daphne Caruane Galizia, koja je imala više od 40 SLAPP tužbi, da ćemo uložiti sve napore za rješavanje njenog ubojstva. Radili smo na tome u ime Daphne i imala sam osjećaj da Daphne radi s nama na tome. A to je poseban moralni imperativ”, rekla je potpredsjednica Vera Jourova na konferenciji za novinare. Pravno uznemiravanje sve je veća praksa u Europskoj uniji koja se koristi za cenzuru, zastrašivanje i iscrpljivanje novinara i medijskih kuća opterećujući ih skupim sudskim postupcima. Izvješće CASE objavljeno u ožujku 2022. pokazalo je rastući trend SLAPP-a u Europi od 2015.

Prijedlog Komisije uključuje:

  • Prijedlog direktive ograničen na građanskopravne postupke s prekograničnom prirodom (tj. koji uključuje drugu državu EU-a ili se tiče pitanja od javnog interesa relevantnog za više od jedne države članice, ili je tužitelj pokrenuo istovremeni ili prethodni sudski postupak protiv isti optuženici u drugoj državi članici)
  • Preporuka koja nadopunjuje Direktivu i potiče države članice da idu dalje i rješavaju nacionalne slučajeve SLAPP- a

Iako se direktiva bavi samo određenom vrstom SLAPP-a, ona ima široki opseg, obraćajući se svima koji žele pozvati na odgovornost, uključujući novinare, ali i aktiviste, sindikaliste, branitelje ljudskih prava, itd. Uključuje ključne zaštitne mjere i pravne lijekove, kao što su kao mehanizmi prijevremenog otpuštanja (uz preokret tereta dokazivanja, obustavu postupka, ubrzani postupak), režim sankcija za uznemiravače, te korektivne i zaštitne mjere za žrtve (npr. naknada troškova).

Preporuka sadrži smjernice za države članice o ključnim aspektima za učinkovito rješavanje SLAPP-ova, kao što su uklanjanje zatvorskih kazni za klevetu, obuka pravnih stručnjaka i pravosudnog osoblja na svim razinama suda, aktivnosti podizanja svijesti i mehanizmi podrške žrtvama. Također potiče prikupljanje podataka, izvješćivanje i praćenje SLAPP-ova. Preporuka stupa na snagu odmah.

Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez izjavio je: “Ovaj paket je prvi korak prema priznavanju SLAPP-a i većoj zaštiti za novinare i medije koji su sve više uznemiravani na sudovima. Međutim, zaštitne mjere ne smiju biti ograničene na prekogranične SLAPP-ove jer je većina slučajeva isključivo nacionalni. Pozivamo države članice da bez odlaganja provedu preporuku čije su odredbe odlučujuće za okončanje SLAPP-a u Europi. Također pozdravljamo pravovremeni podsjetnik na dekriminalizaciju klevete, na što smo dugo pozivali.”

Direktiva će biti dostavljena Europskom parlamentu i Vijeću ministara na izmjene i dopune i usvajanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031