Europska komisija objavila prvi poziv za novinarska partnerstva vrijedan 7,6 milijuna eura!

Ovo je prvi put da Komisija objavljuje poziv za novinarska partnerstva u iznosu od 7,6 milijuna eura, a koji će se financirati kroz program EU-a Kreativna Europa.

Projekti će podržati prekograničnu suradnju među profesionalcima iz europskih medija. Prvi poziv promovira poslovnu transformaciju i novinarske projekte – to može uključivati ​​razvoj zajedničkih tehničkih standarda, nove vrste redakcija, testiranje novih poslovnih modela, izvorno izvještavanje i inovativne formate proizvodnje.

Potpredsjednica EK za vrijednosti i transparentnost, Věra Jourová, rekla je: “Prvi je put da EU podržava takva novinarska partnerstva. Jasna je poruka novinarima i medijskim djelatnicima da stojimo uz njih da bismo im pomogli u rješavanju izazova s ​​kojima se suočavaju. Povećavanje i diverzifikacija potpore financiranju ide ruku pod ruku s našim radom na demokraciji, vladavini zakona i za pravednije internetsko okruženje ”.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodao je: “Sloboda medija i pluralizam ključne su vrijednosti na kojima naše demokracije stoje i ne mogu se uzimati zdravo za gotovo. Kroz naš program Kreativna Europa dodijelit ćemo neviđeni proračun od najmanje 75 milijuna eura do 2027. godine za potporu slobodi medija i pluralizmu. ”

Zainteresirani konzorciji mogu predložiti suradnju u određenom novinarskom žanru i djelovat će s potpunom uredničkom neovisnošću. Njihovi projekti trebali bi imati za cilj širi europski sektor vijesti, uključujući male medije. Rok za prijavu na ovaj poziv je 26. kolovoza 2021.

Nekoliko drugih poziva, koji predstavljaju blizu 12 milijuna eura ulaganja u europske medijske projekte, bit će objavljeno u sljedećim tjednima, dok su drugi pozivi relevantni za sektor vijesti, poput Creative Inovacijski laboratoriji, nedavno objavljeni.

Europska komisija poziva sve zainteresirane na webinar o ovom pozivu, a  daljnje informacije o trenutnim projektima koje financira EU u sektoru vijesti mogu se naći na ovom informativnom listu i pregled podrške slobodi medija i pluralizmu je također dostupan OVDJE.

Iz EK ističu kako su odlučili ojačati svoju potporu medijskom sektoru u sklopu akcijskog plana Europska demokracija i Medijskog i audiovizualnog akcijskog plana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!