Europska federacija novinara o otkazima u Glasu Istre

Europska federacija novinara (EFJ) objavila je danas da se pridružuje svojim podružnicama u Hrvatskoj,  Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) u osudi odluke uprave dnevnog lista Glas Istre da otpusti novinare koji su otvoreno kritizirali pristranu uređivačku politiku novine. HND i SNH odluku uprave da otpusti novinare ocijenili su “skandaloznom” i “sramotnom”.

Troje novinara koji su dobili izvanredne otkazeZoran Angeleski, Danijela Bašić-Palković i Borka Petrović,  optužili su krajem svibnja glavnog urednika dnevnog lista, Roberta Franka , da pokušava utjecati na izvještavanje o lokalnoj izbornoj kampanji kako bi profitirala dominantna regionalna stranka, Istarska demokratska stranka (IDS). Glavni urednik Robert Frank odbacio je tvrdnje da je njegova redakcija favorizirala IDS. Četvrta novinarka koja je potpisala osudu  pristranosti lista nije otpuštena jer je zaštićena zakonom o porodiljnom dopustu.

Novinarka Danijela Bašić-Palković izjavila je da je obaviještena da je razlog njezine smjene taj što je “bila politička aktivistica i promotorica određenih političkih skupina”, ona je te optužbe porekla. Novinari su naglasili da su prije javne objave  kontaktirali Upravu lista i zatražili sastanak o problemu. Novinar Zoran Angeleski upozorio je na česte sastanke glavnog urednika Glasa Istre i čelnika IDS-a, nedavno i uoči izbora.

Tijekom tiskovne konferencije HND- a održane u Zagrebu, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je:

“Ovo nije problem samo naše novinarske profesije, ovo je prvorazredni politički problem koji se događa u Hrvatskoj, a Istra nije toliko otvorena regija koliko se neki hvale kada je novinarstvo u pitanju”.

Dodao je da HND i SNH podržavaju novinare Glasa Istre te će o toj “odmazdi bez presedana” obavijestiti sve domaće i strane institucije. U subotu se nekoliko stotina prosvjednika okupilo u Puli u znak podrške otpuštenim novinarima. Sindikat novinara  i Hrvatsko novinarsko društvo na društvenim mrežama pokrenuli su kampanju pod sloganom “Podržite novinare Glasa Istre” u kojoj drugi novinari i javne osobe iz cijele zemlje izražavaju podršku putem video ili pisanih poruka.

Jučer su HND i SNH  poslali pismo upravi Glasa Istre sa zahtjevom da povuče izvanredne otkaze, jer novinari nisu počinili niti jednu povredu radnih obveza. Točnije, novinari su kontaktirali svoje nadređene prije nego što su dali javnu izjavu i nisu nanijeli štetu poslodavcu iznoseći svoja mišljenja.

Prema riječima Maje Sever, predsjednice SNH-a:

“Ovaj slučaj pokazuje koliko su propisi o lokalnim medijima manjkavi. Ponavljamo zahtjev da se zakonski promijeni sustav financiranja lokalnih medija kako bi se osigurala njihova neovisnost od lokalnih političara. “

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!