EP podržao borbu za primjerenu minimalnu plaću i kolektivno pregovaranje!

S uvjerljivom većinom od 505 glasova za, 92 protiv i 44 suzdržanih Europski parlament izglasao je novu Direktivu o primjerenim minimalnim plaćama u Uniji.

Što to znači za radnice i radnike?

– Države članice morat će provjeriti primjerenost zakonom propisanih minimalnih plaća uzimajući u obzir kupovnu moć i troškove života;

– Države članice morat će promicati kolektivno pregovaranje i boriti se protiv onemogućavanja sindikalnog udruživanja, a zemlje s pokrivenošću kolektivnim pregovaranjem ispod 80 % morat će izraditi akcijski plan za potporu kolektivnom pregovaranju;

– Jačanje uključenosti sindikata u određivanje i ažuriranje zakonom propisanih minimalnih plaća;

– Uvjet za tvrtke koje primaju javna sredstva da poštuju pravo na organiziranje i kolektivno pregovaranje u skladu s Konvencijama Međunarodne organizacije rada 87 i 98.

Direktivu mora usvojiti i Europsko vijeće, a nakon toga zemlje članice imaju dvije godine da ju primjene.

“Države članice moraju ozbiljno pristupiti povećanju plaća, ne bi trebale čekati dvije godine prije nego što provedu Direktivu. Trebali bi sada poduzeti mjere za povećanje zakonom propisanih minimalnih plaća i promicanje kolektivnog pregovaranja. Plaće nikada ne bi trebale biti toliko male da radnike i njihove obitelji ostave da žive u siromaštvu, ali to je već predugo stvarnost diljem Europe”, komentirala je donošenje Direktive zamjenica glavnog tajnika Europske konfederacije sindikata Esther Lynch.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!