Želimo vam borbenu i solidarnu 2022.

Dragi sindikalisti i sindikalistkinje, novinarke i novinari, medijski radnici i radnice,

iza nas je još jedna teška godina. Gotovo svaki korak koji napravimo u pozitivnom smjeru naiđe s druge strane na suprotnu reakciju – bilo političku, ili od poslodavca, a sve češće i od same javnosti, kojoj smo dužni služiti. Manjak povjerenja javnosti u sustav, diskreditirani političari i obezvrijeđena znanost kulminiraju u ovoj epidemiji u kakofoniji neprovjerenih informacija. Iza nas je stoga jako teška godina. S obzirom na društvene okolnosti, aktivnost Sindikata protekle godine bila je izrazito povećana raznim oblicima djelovanja. Imali smo više posla, uvjeti rada za sve medijske radnike bili su još opasniji – koliko zbog epidemije, toliko i zbog sve češćih napada na novinare. Ti napadi postaju sve opasniji, a ne treba zaboraviti da su ih facilitirali predsjednik države i sam premijer komentarima i obezvređivanjem nas kao posrednika između politike i javnosti. Vrh državne politike prekršio je osnovno pravilo diplomatske komunikacije, ono o “neubijanju glasnika”.

U toplo-hladnoj igri politike, epidemije i javne medijske funkcije, dok se borimo s teškim uvjetima, zakonodavci nam pripremaju još jedan radno-deregulacijski paket: novi Zakon o radu tako predviđa legaliziranje novonastalih okolnosti na tržištu rada u smjeru koji bi dodatno smanjio sigurnost, cijenu i vrijednost našeg rada. Mjere poput povećanja dozvoljenih prekovremenih radnih sati ili povećanje mogućnosti rada kod drugih poslodavaca ne susrećemo prvi put. No samo smo prvi put na njih neiskusno nasjeli. Sada, petnaestak godina kasnije, ipak smo svjesni toga da su iste mjere u istom razdoblju rezultirale golemim brojem podzaposlenih, nezaposlenih i potplaćenih nesigurnih radnika, a sam sektor izgubio je polovicu stalnih radnih mjesta. Sve to nije pridonijelo stabilnijem, zdravijem i sigurnijem medijskom tržištu u Hrvatskoj. Stoga se čudimo Vladi, koja pokušava provesti stare mjere i dobiti nove rezultate.

Udar Vlade ne odnosi se samo na rad – već i na sindikalno organiziranje. Isti novi Zakon o radu pokušava nam svezati ruke. Novopredložene mjere smanjuju radnu zaštitu sindikalnih povjerenika, što ugrožava sindikalno organiziranje. Čim smo malo ojačali, poslodavci i političari odlučili su nam stati na put, svjesno ignorirajući činjenicu da ovaj oblik organiziranja u medijima vodi zdravijem, stabilnijem i kvalitetnijem medijskom polju u Hrvatskoj. Od toga nećemo odustati.

Na nove pokušaje obespravljenja reagiramo još intenzivnijim sindikalnim organiziranjem. Osnovali smo nove podružnice, udružujemo slobodnjake, širimo područje borbe na radnike audiovizualnog sektora, pregovaramo o kolektivnom ugovoru na javnom servisu (HRT), i tako dalje. Što su vremena teža, Sindikat sve više jača. To svjedoči da su medijski radnici nakon niza godina ponovno prepoznali važnost sindikalnog organiziranja i nastavljamo s okupljanjem sindikata koji djeluju u medijskom sektoru, pojačat ćemo suradnju sa stručnjacima na definiranju zahtjeva za nacionalni kolektivni ugovor i započeti proces 2022. godine.

Protekle smo godine aplicirali na više međunarodnih natječaja od kojih smo dobili dva projekta – jedan za jačanje kolektivnog pregovaranja, a drugi za jaču zaštitu lokalnih medija. Također smo postali partnerima na nekoliko međunarodnih projekata. Sudjelujemo u radu radne grupe za SLAPP tužbe i surađujemo s HND-om, institucijama i međunarodnim institucijama u rješavanju pitanja tužbi. S MUP-om aktivno radimo na jačanju fizičke i online sigurnosti medijskih radnika. Aktivno sudjelujemo i u raspravi o prijedlogu novog Zakona o medijima. Organizirali smo godišnju skupštinu Europske federacije novinara na kojoj su prihvaćene naše izjave o važnosti zajedničke borbe protiv SLAPP-a i o važnosti zaštite lokalnih medija. Intenzivno surađujemo s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova na izgradnji sustava za zaštitu novinarki od uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja. Najvažnije od svega, kontinuirano na dnevnoj razini pružamo konkretnu podršku kolegicama i kolegama u svakodnevnim zadacima i kada su izloženi napadima ili se nalaze u drugom obliku problema.

Cilj za sljedeću godinu nam je pokrenuti pregovore o nacionalnom kolektivnom, pokrenuti osnivanje podružnica u velikim privatnim medijima u kojima se osnivanje sindikata od strane poslodavaca i dalje gleda s neodobravanjem, izboriti se za jaču zaštitu slobodnjaka i honoraraca te okupiti kolegice i kolege koji su u atipičnom radnom odnosu u Sindikat te se boriti za njihova prava na nacionalnoj i europskoj razini. Cilj nam je i nastaviti suradnju sa srodnim organizacijama na zaštiti profesionalnih prava, pokrenuti kolektivno pregovaranje u nekoliko kuća, osigurati bolju zaštitu radničkih, radnih i profesionalnih prava novinara te njihove sigurnosti, nastaviti jačati solidarnost i povezivanje u medijskom sektoru.

Za sve to potrebni ste nam i vi. Stoga nam se, ako radite na bilo kojoj poziciji na medijskom tržištu, pridružite u našoj borbi za zdraviji sustav jer novinarstvo je javno dobro!

Želim vam sretan Božić i sve najbolje i hrabro i solidarno u 2022.

Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!