Pritisci na lokalne medije

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko razgovarali su s kolegama u redakciji Varaždinskih vijesti o problemima i pritiscima koje doživljavaju novinari lokalnih medija.

Poziv na svjedočenje uredniku Varaždinskih vijesti Ivici Kruhobercu jučer je uručen tako da su policajci pred kuću došli policijskim kombijem, kako se navodi u policijskom pozivu, ispitat će se zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo „Davanje lažnog iskaza” iz čl. 305. st. 1. KZ-a.

Točnije, zbog objave izvještaja s press konferencije načelnika općine Sračinec Božidara Novoselca. Osim protiv Varaždinskih vijesti  postupci se vode i  protiv 7 Plus Regionalnog tjednika i portala e-varaždin.

foto: Martin Novosel

Inače, varaždinski Općinski sud odbio je tužbeni zahtjev za naknadu štete bivše voditeljice financija u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Sračinec  Renate Sabati, koja je od načelnika Božidara Novoselca tražila 73.000 kuna zbog izjava koje je dao novinarima 29. kolovoza prošle godine u općinskim prostorijama. Ali postupci protiv novinara koji su objavili izjave načelnika Novoselca se nastavljaju.

Kolege u redakciji Varaždinskih vijesti objasnili su da je to samo jedan u nizu pritisaka koje novinari u lokalnim medijima svakodnevno doživljavaju. Sindikat novinara i HND pružit će im svaku pravnu i profesionalnu pomoć i dogovorili smo nastavak suradnje kako bi upozorili širu javnost na probleme lokalnih medija i neke od njih pokušali zajedno riješiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!