Sudjelovali smo na on-line seminaru EFJ-a o položaju freelancera

Izvor: EFJ

Od početka pandemije Covid-19, slobodni novinari diljem Europe u sve su težem položaju, sa smanjenim prihodima i često u izolaciji. Na „Online freelance seminaru: Jednaki tretman za sve“ , Europska federacija novinara (EFJ) okupirana je preko 30 predstavnika novinara, slobodnih novinara i njihovih predstavnika, kreatora politike i stručnjaka EU kako su razgovarali o utjecaju Covid krize na njihove radne uvjete i pokušali istražiti mogućnosti podrške.

Seminar je započeo panel koji su vodili  Oddrun Midtbø  (Norveška unija novinara, NJ) s  Renske Heddema  (Nizozemsko udruženje novinara, NVJ),  Charlotte Michils  (Flamansko udruženje novinara, VVJ) i  Pablo Aiquel (Francuska nacionalna unija Novinari, SNJ-CGT govori o sve lošijim radnim uvjetima freelancera u svojim zemljama i predstavili su što su sindikati napravili da ih podrže.

U Nizozemskoj je polovica članova NVJ u statusu freelancera i predstavljeni su razne mjere potpore. Primjerice, putem Hitnog fonda NVJ, 400.000 € bilo je dostupno neovisnim novinarima. Zatim, postoje De Coöperatie stipendije od maksimalno 2.500 € za produkcije freelancera Corone, uz pomoć od ukupno 62.000 € za slobodne foto novine. Za istraživačke novine dostupno je ukupno 2,5 milijuna eura. 

 

Michils iz Belgije osvrnuo se na istraživanje koje je provedeno sa Sveučilištem u Gentu i koje je pokazalo da su slobodnjaci i specijalizirani novinari pogođeni jače od ostalih novinara; prijašnji problemi su se povećali i prevladava strah što ih očekuje u budućnosti, nastavlja se pad prihoda od oglašavanja. Novinarsko udruženje VVJ objavilo je pismo koje je potpisalo preko 250 slobodnih novinara kojim su pozvali medijske organizacije da podrže freelencere i zadrže ih kao nezamjenjiv dio tima.

Pablo Aiquel izvijestio je kako su francuski sindikati napravili pritisak na francusku vladu da u programe podrške namijenjene novinarima uključi slobodne novinare.

 

Za detaljan pregled mjera financijske potpore tijekom krize Covid-19 širom Europe, EFJ je otvorio ovu bazu podataka , gdje su navedene i mjere za slobodne novinare. Ova se baza podataka kontinuirano ažurira

Sljedeći panel, koji je vodio predsjednik EFJ-a  Mogens Blicher Bjerregård , bavio se kolektivnim pregovaranja za samozaposlene novinare i nedostatkom pravne sigurnosti da novinarski sindikati vode kolektivne pregovore za slobodne novinare. Dearbhal Murphy, zamjenik glavnog tajnika Međunarodne federacije glumaca, izložio je problem s kojim se suočavaju freelanceri i mnogi samozaposleni kreativni radnici –  nacionalni zakoni o tržišnom natjecanju sprječavaju ove radnike u ostvarivanju njihovih temeljnih prava na kolektivno pregovaranje, zbog čega su stavljeni u neravnopravan položaj. Naglasila je važno što prije osigurati pravno pojašnjenje na razini cijele EU kako sindikati koji predstavljaju slobodne radnike ne bi bili uskraćeni u obrani prava radnika.

Anna Vernet iz Direkcije za tržišno natjecanje (Europska komisija) rekla je da su takve pravne nesigunosti prepoznate i najavila da će EK pokrenuti procjenu učinka u sljedećim mjesecima i moguće političke instrumente za rješavanje problema. Vernet je naglasila: “Potrebno nam je rješenje za uklanjanje nesigurnosti radnika i njihovog prava na kolektivno pregovaranje ili odgovor na pitanje postoji problem sa zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja.”  Vernet je pozvala sindikate da pomognu iznošenjem argumenata. Dodala je da  “moramo ukloniti neizvjesnosti posebno za lažne freelancere”. Isabelle Schömann  (ETUC) naglasila je: “Govorimo o temeljnim pravima! Ne možemo ih staviti na kocku zbog  dimenzije natjecanja. Tek kad se platforme prepoznaju kao poslovne, postoji šansa za socijalni dijalog. ”

Max Uebe iz Direkcije za zapošljavanje (Europska komisija) objasnio je  započeli suradnju s različitim dionicima o izazovima i mogućnostima pristupa kolektivnom pregovaranju i zastupanju, te je najavio skore političke rasprave.

Predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård istaknuo  je važnost ulogeEU-a kada je riječ o pitanjima tržišnog natjecanja, u kojem potrošački kut uvijek igra veliku ulogu. “Mora se shvatiti da nezaštićeni novinari koji napuštaju novinarstvo rezultiraju manjim pluralizmom i raznolikošću, što je u konačnici problem za građane.”

Uslijedile su dvije radionice kojima su se bavile sposobnošću sindikata da u doba Covid-a bolje organiziraju slobodne novinare i osiguraju dobrobit novinara upravljajući stresom.

Becky Wright iz organizacije Union 21  podijelila je sa sudionicima neke dobre prakse o važnosti korištenja relevantnih alata, posebno internetskih alata, kako bi se povezali sa svojim članovima tijekom pandemije kada se radnici osjećaju izolirano. Wright je naglasila da u djelovanju sindikata često nedostaje strategije. Strateško razmišljanje važnije je nego ikad tijekom pandemije kako bi se došlo do članova i razvilo odgovarajuće usluge koje će im pomoći, naglasila je.

Radionica o upravljanju stresom temelji se na programu za novinare pod nazivom Self-istrage  koju su osmislili Kim Brice i dobitnik Pulitzerove nagrade Mar Čabra . Brice je govorio o različitim vrstama stresa, objasnio je što je zapravo stres i kako on može utjecati na nas, te dao praktične savjete o tome kako novinari mogu pokušati smanjiti stres prema motu “ono što vježbaš, to postaješ”. Projekt „ Samoistraživanje“ predstavljen je prošli tjedan na Stars4Media 

Na završnoj konferenciji prepoznali su da bez upravljanja stresom neće biti održivog novinarstva u budućnosti. Odlijev mozgova, izgaranje i problemi s mentalnim zdravljem posebno su u dnevnim redakcijama velik su izazov o kojem bi socijalni partneri trebali razgovarati.

Ovaj seminar bio je dio projekta  Povjerenje i kvaliteta u novinarstvu  , koji sufinancira Europsku komisiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!