Poruka premijeru: Umjesto da gasite Vjesnik, borite se protiv rada na crno u medijima

Nakon što je i ministar gospodarstva Radimir Čačić potvrdio kako Vjesnik ide u stečaj, novim pismom premijeru Zoranu Milanoviću obratili su se sindikalisti i predstavnici HND-a. Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani predsjedniče Vlade,

Vaši ministri Radimir Čačić i Slavko Linić najavili su stečaj i gašenje Vjesnika jer posluje s gubitkom. Učinili su to grubo, nastavljajući turobni niz imperativa – prodati, zatvoriti, ukinuti, povećati porez!

Bili bismo sretniji, gospodine Milanoviću, kad bi Vlada, kojoj ste vi na čelu, umjesto gašenja Vjesnika, učinila napor na suzbijanju rada na crno u hrvatskim medijima. Kroz instituciju tzv. slobodnih novinara (RPO), od kojih većina radi u prostoru i na sredstvima poslodavca, država (proračun i fondovi) godišnje gubi 70 milijuna kuna. Mnogo više nego što iznose subvencije za Vjesnik. Suzbijanjem te zone sive ekonomije (novinari bi bili neovisniji od vlasnika) učinili biste puno na jačanju slobodnog novinarstva bez kojega nema niti istinske demokracije.

Vlast je dovela Vjesnik u stanje u kojem je sada (ovdje nije važno je li HDZ-ovska ili SDP-ovska), vlast mora i pronaći rješenje za njega, koje svakako postoji.

Prvo je da se posebnim zakonom o Vjesniku osigura da politika jednom zauvijek digne šape s tih novina te da one postanu neovisno javno glasilo, u državnom ili mješovitom vlasništvu (kao npr. u Norveškoj), koje će njegovim novinarima omogućiti da oslobode svoj kritički potencijal i počnu se baviti i problemima koje ostali mediji metu pod tepih.

Jedna od mogućnosti je i da se Vjesniku vrati njegovo vlasništvo (prostor od 1200 četvornih metara u kojem je redakcija od 1987. godine te dvadesetak vrijednih slika), bez kojega je ostao u različitim prethodnim pretumbacijama i spajanjima s ovom ili onom tvrtkom, pa da ga se potom proda tj. privatizira. Zainteresiranih je bilo, a svakako ih ima i sada. Može ga se i restrukturirati, ali pobogu, nikako ugasiti. Vjesnik je hrvatsko kulturno dobro i kao takvoga ga treba sačuvati kao što Francuzi čuvaju svoj Le Monde ili Slovenci svoje Delo.

Da bismo došli do zajedničkog rješenja, molimo Vas da nas što prije primite na razgovor", stoji u pismu koje potpisuju predsjednik SNH Anton Filić, povjerenica u Vjesniku Biljana Bašić, predsjednik HND-ovog ogranka u tom listu Zlatko Herljević te predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!