Ljetni mir-jesenski šok

Nakon povratka s godišnjih odmora Sindikat novinara Hrvatske izvjestio je sve svoje podružnice o najnovijim šokantnim situacijama koje su zatekle kolege iz Večernjeg lista, Jutarnjeg lista te Novog lista. U pismu podružnicama stoji kako su poslovodstva tih kuća iskoristila okrilje ljetnog mira za uvođenje novih pravila i organizacijskih shema kojima je zajednički učinak smanjivanje i kršenje postojećih prava zaposlenika i suradnika.
U pismu Sindikat upozorava na nepravilnosti kod donošenja novog Pravilnika o radu i Etičkog kodeksa te ograničavanje profesionalnih sloboda i kršenje temeljnih ljudskih i građanskih prava novinara u Večernjem listu.
Jednako tako upozorava na izbjegavanje poštivanja Kolektivnog ugovora u Jutarnjem listu pomoću razbijanja jedne tvrtke na više manjih. Time je Jutarnji list krenuo stopama Večernjeg lista. Styria je Večernji do sada razbila na 14 tvrtki, formalno prebacivši radnike u nove tvrtke, dok su fizički ostali na svojim starim mjestima. U Jutarnjem listu WAZ-ova akcija počinje izmiještanjem fotoreportera i foto službi.
SNH svoje je podržnice upozorio i na novi oblik zapošljavanja novinara preko agencija za zapošljavanje kojim se koristi Novi list. No dodaje da se potpisi na ugovore s novom tvrtkom često dobivaju, između ostalog, i uz pomoć prijetnji otkazima. (Opširnije pod Izvještaji o radu, Pismo poružnicama…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!