EFJ: Privremena zabrana izvještavanja mora se ukinuti

Općinski građanski sud u Zagrebu, Hrvatska, izrekao je privremenu zabranu prijavljivanja izdavaču internetske stranice H-alter nakon  niza članaka o nepravilnostima u radu Centra za zaštitu djece i mladih. Europska federacija novinara (EFJ) pridružuje se podružnicama Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i  Sindikatu novinara Hrvatske  ( SNH), u osudi izravnog oblik cenzure.

Hrvatsko je pravosuđe 21. rujna 2021. naredilo da se obustavi objavljivanje članaka i da se H-alteru zabrani daljnja istraga o postupcima Zdravstvene poliklinike za zaštitu djece i mladeži Grada Zagreba, jedinog tijela socijalne skrbi u Hrvatska koja pruža pomoć zlostavljanoj i zanemarenoj djeci, kao i o njezinoj ravnateljici Gordani Buljan Flander . Sud je donio svoju odluku bez saslušanja novinarke Jelene Jindre , njenog urednika ili izdavača. Dva dana kasnije, Flander je najavila ostavku uživo na televiziji .

Ova privremena mjera zabrane donesena je na temelju Ovršnog zakona, koji se obično koristi protiv sadržaja koji krše privatnost u medijskom sektoru. Ovo je prva privremena mjera koja zabranjuje sve moguće buduće tekstove o osobi i instituciji. 

Mjera je poduzeta nakon objavljivanja  serije izvještaja pod naslovom “Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?” objavila Jelena Jindra na H-Alteru u srpnju 2021. godine. Jindra je kritički izvještavala o klinici, a posebno o njezinoj ravnateljici Gordani Buljan Flander i njezinim suradnicima. Intervjuirala je brojne majke koje su razgovarale o svojim iskustvima s, kako tvrde, zloupotrebom koncepta “otuđenja roditelja” od strane partnera nakon razvoda ili rastave, te o ulozi koju je klinika imala u sustavu. Novinarka je više puta tražila komentare na koje nije odgovoreno.

U zajedničkom priopćenju HND-a i SNH-a izražena je velika zabrinutost zbog, kako smatraju, opasnog i dosad neviđenog pokušaja ušutkivanja medija. Pozvali su medije da solidarno objave Jindrine članke: “Nakon godina svjedočenja SLAPP tužbama protiv novinara, ovoga puta pravosuđe je otišlo korak dalje i izravno odlučilo ušutkati medije. Valja napomenuti da su ravnateljica Poliklinike g. Buljan Flander i njezini suradnici, prema svjedočenju kolega, u više navrata propustili priliku javnosti prezentirati svoje viđenje kontroverzne doktrine otuđenja za koju neki stručnjaci svjedoče da ih često zloupotrebljava. žene žrtve nasilja ”.

Ricardo Gutiérrez , glavni tajnik EFJ -a je izjavio: „Ovaj izravni oblik cenzure kritičkog novinarstva duboko je uznemirujući i mora se odmah ukinuti. Nedostatak transparentnosti iza ove odluke – privremene ili ne – neprihvatljiv je i predstavlja opasan presedan. ”

Ova izjava EFJ-a dio je brzog odgovora na slobodu medija  (MFRR), europskog mehanizma koji prati, prati i reagira na kršenja slobode tiska i medija u državama članicama EU-a i zemljama kandidatima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!