EFJ poziva na borbu protiv krize u medijskom sektoru

Europska federacija novinara (EFJ), koja predstavlja 320.000 novinara širom Europe, poziva nacionalne vlade, Europsku komisiju i Europski parlament da poduzmu brzu, ciljanu i koordiniranu akciju u potpori svih radnika – osoblja, samozaposlenih i samozaposlenih – i medijskih tvrtki kao odgovor na razorni socijalni i ekonomski utjecaj globalne krize COVID-19 na medijski sektor.

COVID-19 rađa globalnu krizu slobode tiska. Suočeni s ovom pandemijom, europskim građanima više nego prije trebaju profesionalni, ekonomski sigurni novinari. EU bi trebala djelovati i poticati svoje države članice na djelovanje.

Potrebni su EU i nacionalni paketi za oporavak kako bi se zaštitila radna mjesta medijskih radnika, medijske tvrtke i financiranje  javnih medija u ovoj krizi. Tisuće medijskih radnika već su izgubili ili im prijeti gubitak posla, privremeno ili trajno.

„Sastali smo se s potpredsjednicom Europske komisije Věrom Jourovom i zamolili smo je da medijski sektor smatra vitalnim. Novinarstvo može spasiti živote. Medijskom sektoru potrebne su vlade, međunarodne i regionalne međuvladine organizacije i tijela za financiranje medija koji će pružiti  vitalnu podršku poduzimanjem izvanrednih mjera “, rekao je predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård.

Paketi ekonomskih olakšica i stimulacija usmjereni su i prilagođeni specifičnim potrebama i praksama sektora.

“Umjesto smanjenja poreza na dobit ili smanjenja socijalne sigurnosti i otkupa dionica, EFJ zahtijeva ciljane mjere koje će više istaknuti važnost zaštite novinara”, dodala je Renate Schroeder, direktorica EFJ-a.

EU i nacionalni planovi za oporavak medija trebaju uključivati:

 • Povećanje nacionalnog financiranja javnih medija;
 • Izravnu financijsku potporu za dnevne i tjedne redakcije (izravne, hitne subvencije za financiranje poslova u redakcijama koje pokrivaju lokalnu zajednicu;  zajmove bez kamata; porezne olakšice na plaće zaposlenih u redakcijama; porezne kredite za domaćinstva koja plaćeju pretplate na lokalne informativne medije,  povećanja reklama u javnim službama u EU ).
 • Subvencije treba dijeliti  ​​neovisno tijelo koje će uzimati u obzir objektivne kriterije (očuvanje radnih mjesta u redakciji uz prikaz gubitaka od ogašavanja)
 • EU i nacionalni novinski inovacijski fond za podršku, posebno na razini lokalne zajednice.
 • Novo neovisno tijelo trebalo bi  raspodijeliti bespovratna sredstva za podršku neovisnom istraživačkom novinarstvu  Ta se sredstva mogu prikupiti porezom (2%) na ciljane  oglase na mrežnim platformama.

„Nekoliko europskih vlada, uključujući Dansku i Švedsku, poduzimaju mjere pomoći kako bi održale  medijski sektor. No, većina još nije ponudila konkretnu pomoć medijima. Neke su zemlje, poput Hrvatske, odbile posebnu pomoć  medijima, što oštro osuđujem “, rekao je generalni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

EFJ se također pridružuje zahtjevima Međunarodne federacije glumaca (FIA) i Sektora za medije, zabavu i umjetnost UNI Globalne unije (UNI-MEI) za potporu ekonomskoj održivosti kreativnog sektora:

 • da se brzo uspostave privremeni i neogranični okviri za rješavanje državnih potpora. Porezni se režimi tijekom krize prilagođavaju kako bi se olakšao pritisak na tvrtke i radnike.
 • da se odgodi plaćanje doprinosa za poslodavce za socijalno osiguranje koliko je potrebno (ne briše se, ali odgađa).
 • da tijela za financiranje prilagođavaju svoja pravila kako bi pružili  najbolju moguću podršku za prekinute projekte i fleksibilnost u pogledu prijava projekata.
 • da se izravne subvencije odobravaju za pokrivanje neposrednih fiksnih troškova, uključujući zapošljavanje.

Zajedno s FIA-om i UNI-MEI, EFJ također poziva Europsku uniju i europske vlade da podrže posebno slobodne i samozaposlene radnike.

Posebno preporučujemo sljedeće:

 • Svi radnici u sektoru, uključujući samozaposlene i samozaposlene, moraju biti jednako obuhvaćeni paketima ekonomskih i socijalnih pomoći usmjerenima prema medijskom sektoru s ciljem zadržavanja zaposlenosti i vještina.
 • Zadržavanje svih radnih prava za vrijeme rada kod kuće.  Rad od kuće ne može biti određen na štetu ostvarenih prava na godišnji odmor
 • Garantirati pristup socijalnim davanjima i naknadi za bolovanje bez obzira na mjere rada od kuće
 • Pristup naknadama za pomoć nezaposlenima proširuje se kako bi se izdržali dugotrajni i dugotrajni učinci krize
 • uspostaviti javna tjijela radi nadoknade redstva za samozaposlene i samozaposlene izgubljene  zbog bolesti,  obiteljske skrbi ili rada od kuće koji se drugačije ne mogu nadoknaditi.

Izvor: EFJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031