EFJ poziva EU: Poboljšajte zaštitu novinarki i novinara

Europska federacija novinara (EFJ) nedavno je sudjelovala na radionicama i konferenciji “Riskirati sve u podržavanju vrijednosti EU i demokracije: zaštititi novinare u EU”. Događaj se održao u u Europskom parlamentu u organizaciji Renew Europe Group i rumunjske europarlamentarke Ramone Strugariu.

Tijekom konferencije, europarlamentarka Sophie in’t Veld izjavila je da je ubojstvo malteške novinarke Daphne Caruane Galizie imalo presudnu ulogu. Izjavila je da će Malta moći povratiti slobodu tiska samo omogućavanjem kažnjavanja krivaca za ubojstvo istraživačke novinarke.

Daphnin sin, Matthew Caruana Galizia, odao je počast njezinom radu i nasljeđu. U tom smislu, predložena potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová inzistirala je na pronalaženju odgovora što se dogodilo. “Možda nećemo dobiti odgovore, ali trebali bismo postavljati pitanja”.

Najavila je susret s nizozemskim zastupnikom Pietereom Omtzigtom, izvjestiteljem Vijeća Europe o atentata na Daphne Caruana Galiziu i vladavini zakona na Malti i šire.

Za sljedećih pet godina povjerenica Jourová obećala je blisko raditi s novinarima, posebno se fokusirajući na pluralizam medija, borbu protiv dezinformacija, medijsku pismenost, govor mržnje prema novinarima, uz traženje novih i održivih načina financiranja neovisnih medija te koncentriranje na ulogu medija na vladavinu zakona, kako tvrde i mnogi sudionici, “borba za vladavinu zakona nije pravna stvar, već politička”.

Ricardo Gutiérrez / EFJ

Mnogi parlamentarni zastupnici iz različitih grupa, među njima, Anna Júlia Donáth (Obnovimo Europu), David Casa (EPP), Stélios Koúloglou (GUE), Julie Ward (S&D), Daniel Freund (Zeleni), Dragoş Tudorache (Obnovimo Europu), te predstavnici europskih organizacija zahtijevale su od EU-a da učinkovitije zaštiti novinare i istraživačko novinarstvo.

Na događaju su održane i dvije radionice.

Prva se zvala “Stvaranje povoljnog regulatornog okruženja za slobodne, neovisne, pluralističke i raznolike medije te sigurnost novinara”.

EFJ je pozvao EU da “pogura” zemlje članice na potpunu provedbu Preporuke Vijeća Europe iz 2016. o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara i drugih medijskih sudionika.

“Svaka vlada 28 država članica EU-a potpisala ga je prije tri godine, ali niti jedna ga nije u potpunosti implementirala”, rekao je Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik EFJ-a.

Druga se radionica zvala “Prepoznavanje prioriteta financiranja za podršku održivim modelima neovisnog novinarstva”.

Direktorica EFJ-a Renate Schroeder predstavila je izvješće EFJ-a “Digitalno novinarstvo i novi poslovni modeli” u kojem se otkrivaju trendovi novih poslovnih modela digitalne redakcije i takozvanih poduzetničkih novinara koji se brinu i za prikupljanje sredstava i za redakciju te još uvijek uspijevaju raditi pouzdano novinarstvo s najvišim uređivačkim standardima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!