EFJ: Poljska mora ukinuti zabranu izvještavanja o događajima na granici s Bjelorusijom

Foto: Ramil Nasibulin / BELTA / AFP.

U rujnu je poljski predsjednik Andrzej Duda , na zahtjev vlade i uz odobrenje poljskog parlamenta, uveo izvanredno stanje duž granice zemlje s Bjelorusijom, zbog porasta broja migranata, izbjeglica i tražitelja azila. To je uključivalo zabranu ulaska u to područje civilima, uključujući novinare. Mjere su prvotno bile na snazi ​​mjesec dana, kasnije su produžene do prosinca. Kao posljedica, javno je mnijenje prepušteno informacijama koje daje bjeloruska diktatura, koja orkestrira krizu, i poljske vlasti. Europska federacija novinara (EFJ) snažno poziva poljske vlasti da pusti novinari vratiti.

Andrzej Duda je 2. rujna na zahtjev vlade izdao odluku kojim se uvodi izvanredno stanje duž granice Poljske s Bjelorusijom. Odluku je odobrio parlament.

Uredbom se zabranjuje snimanje graničnog područja i infrastrukture, kao i snimanje graničara, policije i vojske. Ograničava slobodu informiranja o aktivnostima koje se poduzimaju “u vezi sa očuvanjem državne granice ili sprječavanjem ilegalnih migracija”.

“Ove mjere su nerazmjerne”, reagirao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez . “Protiv bjeloruskih dezinformacija se ne borite cenzurom. Naprotiv, novinarima treba omogućiti da dokumentiraju situaciju kakva jest. Ne možemo prihvatiti da Vlada potiče ovakvu zabranu novinarskog izvještavanja čim se pojavi osjetljiva situacija! Vjerujemo da je izvanredno stanje uvedeno uglavnom kako bi se spriječilo da javnost svjedoči upitnim aktivnostima duž granice zemlje s Bjelorusijom. Kritičari su optužili poljske vlasti za kršenje međunarodnog prava tjerajući tražitelje azila natrag preko granice.”

Istraga nevladine organizacije Amnesty International pokazala je da su u jednoj fazi afganistanske izbjeglice ušle na teritorij Poljske. U izvješću se navodi da ih je Poljska “nezakonito vratila” preko granice.

“Zahtijevamo ukidanje zabrane novinarima”, dodao je Ricardo Gutiérrez. “Čega se poljske vlasti boje? Mora se rasvijetliti ono što se događa na granici.”

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031