EFJ i IFJ zahtijevaju snažniju podršku Europe kreativnim industrijama

Foto: EFJ

Foto: EFJ

 

Dok države članice EU-a počinju raspravljati o predloženom planu oporavka Unije, Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ / EFJ), zajedno s 92 druge europske i međunarodne organizacije u kulturnom i kreativnom sektoru, pozivaju na osmišljavanje snažnijih mjera koje po pomogle oporavku ovog sektora, javlja EFJ.

Ovaj poziv dolazi mjesec dana nakon što je IFJ pokrenuo, uz potporu Federacije globalnih sindikata, Globalnu platformu za kvalitetno novinarstvo, kako bi zatražio hitne mjere podrške novinarstvu i medijskim profesionalcima.

U nastavku prenosimo zajedničku izjavu EFJ i IFJ

“Dok je u EU započela rasprava o predloženom planu oporavka, 94 organizacije iz europskog kulturnog i kreativnog sektora ujedinjuju svoje glasove kako bi upozorili čelnike EU-a: Našem sektoru potrebne su snažne i sistemske mjere podrške kako bi se oporavio od ove krize.

Kao što je sada već vidljivo, kulturni i kreativni sektor jedan je od prvih i najtežih pogođenih krizom. Prema procjenama Europske komisije, očekuje se da će neki dijelovi našeg sektora, koji imaju 509 milijardi eura dodane vrijednosti u BDP-u i preko 12 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom, izgubiti do 80% svog prometa u drugom tromjesečju 2020. godine.

Imamo viši od prosječnog postotka samozaposlenih radnika, freelancera, mikro poduzeća i mladih zaposlenika, što nas čini posebno ranjivima u kriznim vremenima.

Europsko gospodarstvo polako se pokreće, ali daleko je to od uobičajenog posla. Kulturni djelatnici postupno nastavljaju s aktivnostima, ali svi moraju primijeniti stroga sigurnosna pravila, što znači da neće raditi u punom kapacitetu u doglednoj budućnosti i stoga se suočavaju s izazovnim ekonomskim odlukama.

Od pojedinačnih stvaralaca i kreativnih radnika, pa sve do velikih produkcijskih i medijskih kompanija, svi osjećaju posljedice.

Unatoč tome, paket za oporavak koji je Komisija objavila 27. svibnja ne odražava stvarnost kulturnog i kreativnog sektora, unatoč ohrabrujućim porukama Komisije i snažnom stajalištu Europskog parlamenta. Prijedlog na stolu daleko je manji od očekivanja našeg sektora:

Iako je identificiran kao jedan od 14 najteže pogođenih sektora, ne postoji niti jedan sektorski instrument za kulturu, niti su jasni pokazatelji možemo li i kako imati koristi od različitih instrumenata. Odlomak o REACT-EU u komunikaciji Komisije referira se na kulturu, ali nema jamstava da ćemo dobiti odgovarajuću podršku.

Što se tiče “Kreativne Europe”, jedinog programa EU koji je posebno posvećen kulturnom i kreativnom sektoru, najava Komisije je propuštena prilika i stvarno razočaranje.

Uz proračun namijenjen obrazovanju i mladima, proračun posvećen kulturi jedini se smanjuje u odnosu na vlastiti prijedlog Komisije za 2018. godinu i daleko je od stava Europskog parlamenta (Europska komisija predlaže 1,5 milijardi eura za Kreativnu Europu dok je 2018. predlagala 1,8 milijardi.) Prilično ironično za plan oporavka pod nazivom “EU sljedeće generacije”.

Kako bismo podršku EU-a našem sektoru doveli do razine koja je razmjerna njegovom doprinosu ekonomiji EU-a i dobrobiti njezinih građana, pozivamo države članice i Europski parlament:

Da potaknu značajno povećanje proračuna Kreativne Europe. U potpunosti podržavamo prijedlog Europskog parlamenta za proračun u iznosu od 2,8 milijardi eura.

Zajamče da cijeli sektor može imati odgovarajuću korist od različitih instrumenata iz plana za oporavak.

Uložimo u kulturu kako bismo pokazali #NextGeneration EU-a da nam je zaista stalo do njihove budućnosti!”, stoji u zajedničkoj izjavi EFJ i IFJ.

Hitne mjere za pomoć medijskom sektoru u Hrvatskoj, koje smo zajedno s HND-om predložili Vladi, pročitajte OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!