Divljački napad na fotoreportera u Nizozemskoj

Fotoreporter u Nizozemskoj stigao je u ponedjeljak navečer oko 22.30 u Lunteren, Gelderland, nakon dojave o požaru automobila. Bio je sa svojom djevojkom.

Skupina muškaraca ubrzo je napala par, koji se potom povukao do automobila. Snimka s nadzorne kamere pokazuje kako četvorica muškaraca zatim trče prema automobilu i počinju udarati sa žutim čeličnim palicama. Dok fotograf zove 112, mali bager zalijeće se i odgura automobil koji se nastavio prevrtati i završio u jarku.

Vatrogasci koji su bili na intervenciji zbog zapaljenog automobila izvukli su fotografa i njegovu djevojku iz prevrnutog vozila.

Policija je u međuvremenu uhitila tri osobe, uključujući i vozača mini bagera.

SNH solidarno se pridružuje zahtjevima EFJ-a i kolegica i kolega iz Nizozemske – NVJ, za snažnim odgovorom vlasti na sve veći broj napada na novinare i medijske djelatnike.

“U Nizozemskoj je svakodnevno novinar ili napadnut ili mu se prijeti. Ljudi bi trebali početi međusobno govoriti: Maknite šape s novinara. Oni rade važan posao. Državno odvjetništvo i policija moraju poslati snažan signal i pokazati da se počinitelji s tim ne mogu izvući”, rekao je glavni tajnik NVJ-a Thomas Bruning.

“Slike napada nepodnošljive su za gledati. Svi imamo na umu da se moglo dogoditi najgore. Očekujemo snažan odgovor vlasti. Poruka mora biti jasna: napad na novinara napad je na slobodu tiska ”, rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!