Direktorica EFJ-a: Bez slobodnih medija i neovisnog novinarstva nema prave demokracije

Uoči godišnje skupštine Europske federacije novinara, koja će se ovaj petak i subotu održati u Novinarskom domu u Zagrebu, objavljujemo kratke intervjue s rukovodstvom EFJ-a o aktualnoj situaciji u novinarstvu kao i o svemu onome o čemu će se raspravljati u Zagrebu dva dana.

Drugi intervju iz serije koji objavljujemo je onaj s direktoricom Europske federacije novinara Renate Schroeder.

Na koja je područja rada EFJ ovih dana fokusiran, što vidite kao najveće probleme?

EFJ se ne fokusira samo na financijski “opstanak” novinarstva, već i na brojna pitanja koje prijete osnovama neovisnog novinarstva kao javnog dobra. Prioriteti našeg rada su sigurnost novinara i smislena provedba nedavne preporuke o sigurnosti novinara koju je usvojila i objavila Europska komisija.

Također radimo na iznalaženju rješenja za SLAPP tužbe koje štete ne samo hrvatskom novinarstvu, izazivaju autocenzuru i uzrokuju financijsku štetu. U našem fokusu su i radni uvjeti novinara, posebno slobodnih novinara. EFJ se bori i za pravo sindikata da pregovaraju o kolektivnim ugovorima, također i u ime samostalnih novinara i medijskih radnika.

Želimo i pronaći način kako zaobići Akt o digitalnim uslugama kako bi zadržali uređivački sadržaj pod kontrolom medija i novinara (samoregulacija), a ne pod kontrolom velikih platformi. Zalažemo se i za europski Zakon o slobodi medija koji će omogućiti Komisiji da djeluje kao pravni provoditelj slobode medija, neovisnosti javnih medija i jačanja neovisnih regulatora.

Između ostalog, usmjereni ste na sigurnost novinara i njihove radne uvjete. Vidite li istinsku volju unutar država članica i institucija EU -a za poboljšanje sigurnosti i radnih uvjeta novinara? Što još treba učiniti?

Iako polako vidimo da se Europska komisija i Europski parlament obvezuju zaštititi i promovirati neovisno novinarstvo, ne vidimo istu volju na razini država članica, posebno u pogledu Poljske, Mađarske, Slovenije, Češke, Rumunjske, Bugarske, i da, Hrvatske. Uz sve to, došlo je do velikog pogoršanja u državama članicama kao što su Francuska, Njemačka i druge, a čak su se ove godine dogodila dva ubojstva novinara, u Nizozemskoj i u Grčkoj.

Potrebna nam je jasna obveza država članica i da shvate da bez slobode medija i neovisnog novinarstva nema prave demokracije. A sloboda medija temeljno je pravo koje je usko povezano s vladavinom prava!

Što očekujete od godišnje skupštine Europske federacije novinara koja će se za koji dan održati u Zagrebu?

Očekujem okupljanje novinara, umrežavanje, razmjenu ideja i solidarnosti u teškoj postpandemijskoj situaciji nakon dvije godine bez međunarodnih sastanaka. Vjerujem u snažnu mobilizaciju protiv SLAPP tužbi i solidarnost s hrvatskim novinarima koji su pod velikim napadom ovakvih tužbi.

Vjerujem i da ćemo pokazati kontinuiranu, snažnu solidarnost i podršku novinarima u Bjelorusiji i započeti snažno zalaganje za jak europski zakon o slobodi medija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031