Deseci novinara zapeli u blokadi Mariupolja

Foto: Evgeniy Maloletka, Golos Ukrajina

Nakon niza neuspjeha zbog nepoštivanja primirja, evakuacije u Mariupolju jučer su se ubrzale jer su stanovnici ostali bez hrane i vode. Oko 20.000 ljudi danas je napustilo Mariupol u 4.000 automobila.

Prema NUJU-u, najmanje 50 medijskih djelatnika i dalje je u gradu koji je zbog izravnog granatiranja i napada ruske vojske već dugo nema struju, centralno grijanje i vodu.

Europska federacija novinara (EFJ) pozvala je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju da prekine blokadu Mariupolja u Ukrajini. Humanitarna katastrofa velikih razmjera u ovom velikom gradu na istoku Ukrajine mora se izbjeći. EFJ podržava svoje ukrajinske podružnice, Nacionalni sindikat novinara Ukrajine (NUJU) i Nezavisni sindikat medija Ukrajine (IMTUU), u naporima da evakuiraju novinare i medijske djelatnike iz Mariupola.

Iako je cjelokupna situacija i dalje zabrinjavajuća, EFJ pozdravlja uspješnu evakuaciju dvoje novinara iz Mariupolja: “Naše kolege Irina Horbasyova i Serhiy Vaganov stigli su u Zaporožje, teritorij pod kontrolom Ukrajine. Napustili su Mariupol u ponedjeljak poslijepodne i prenoćili u Berdjansku”, komentirala je prva tajnica NUJU-a Lina Kushch .

“Pobjegli smo iz pakla”, rekli su kolege. Ruski okupatori uništavaju grad. Prvo bacaju bombe, a onda dovode zračne snage. U ponedjeljak, od 4 do 13 sati, Iryna Horbasyova i Serhiy Vaganov izbrojali su 21 zračni napad. Svaki ruski avion bacio je četiri bombe na Mariupolj.

Predsjednik NUJU-a Sergiy Tomilenko rekao je: “Trenutno radimo 24 sata dnevno na evakuaciji novinara iz ratnih zona. Moramo odgovoriti na veliki broj hitnih zahtjeva.”

NUJU pokušava stupiti u kontakt s ostalim kolegama i njihovom rodbinom. Zbog nedostatka struje, komunikacija i interneta civili su potpuno izolirani, neki i ne znaju da postoje koridori za humanitarnu evakuaciju. Informacije o evakuaciji prenose se usmenom predajom.

NUJU procjenjuje da je oko 50 novinara i medijskih djelatnika uspjelo napustiti Mariupol i  spasiti se u posljednjih nekoliko tjedana. Najmanje još 50 novinara trenutno su taoci u blokadi Mariupolja.

“Novi ratni zločini u Mariupolju moraju se izbjeći pod svaku cijenu”, rekao je GS EFJ Ricardo Gutiérrez . “Pozivamo međunarodnu zajednicu da učini sve što je moguće kako bi omogućila evakuaciju tisuća civila i desetaka novinara koji su zarobljeni u ovom velikom lučkom gradu.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!