Danski poučak – novi kolektivni ugovor za stalno zaposlene, ali i freelancere

Danski sindikat novinara ispregovarao je novi dvogodišnji kolektivni ugovor na danskom javnom radiotelevizijskom servisu DR. Predsjednica sindikata Tine Johansen posebno je zadovoljna što odredbe kolektivnog ugovora jednako vrijede i za stalno zaposlene i freelancere.

“DJ-eva delegacija uspjela je ispregovarati značajna povećanja plaća za sve u DR-u, osigurati bolje uvjete porodiljnog dopusta i za majke i za očeve, a poboljšani su i uvjeti pod kojima radnice i radnici mogu dobiti slobodne dane i odmor od posla”, kaže Tine Johansen.

“Posebno sam sretna što su honorarci – uz isto povećanje plaće kao i stalni zaposlenici – dobili dodatak i plaćene sate za daljnje usavršavanje. To je dobar dogovor i ovom prilikom bih htjela zahvaliti DJ-evoj pregovaračkoj delegaciji na odličnom radu”, zaključila je.

Prosječna plaća oko 3000 eura

Plaće će zaposlenima na DR-u u dvije godine porasti za 6,04%. Najveće povećanje dogodilo se za stalno zaposlene od 1. lipnja, kada je osnovna plaća porasla za oko 240 eura, dok će 1. lipnja 2024. porasti za daljnjih 60 eura. Osim toga, bit će promjena u isplati mirovine, gdje će DR “preuzeti” isplatu od 1% od zaposlenika, što u prosjeku znači za još 60 eura veće plaće, ovisno o pojedinoj plaći osobe.

I freelancerima povećanje plaće i bolji uvjeti rada

Za freelancere koji rade s DR-om također će doći do povećanja honorara od 6,04%. Iz tehničkih razloga povećanje će doći tek od 1. prosinca 2023., s druge strane, puno povećanje plaće dolazi odjednom. Novost je da se automatska povećanja plaća odnose na sve freelancere, a ne samo na one koji primaju minimalac, kako je to do sada bilo.

Druge važne promjene su da će freelanceri koji sudjeluju u daljnjem osposobljavanju financiranom iz fonda za osposobljavanje stalnih zaposlenika ubuduće također biti plaćeni za dane osposobljavanja, ako je osposobljavanje relevantno za određeni odjel u DR-u.

Također je osigurano da svi freelanceri koji rade navečer, noću i vikendom dobiju dodatak ravnopravno sa stalnim zaposlenicima.

Poboljšanja uvjeta se odnose i na tekstove čiji su autori freelanceri, a koji su do sada imali vlastiti ugovor. No, prema novom dogovoru sada su obuhvaćeni općim freelance ugovorom, iako uz niz posebnih uvjeta koji su bili primjenjivi i u starom ugovoru.

Slobodni dani i sustav slobodnog izbora

Dosadašnji sustav korištenja slobodnih dana (ovdje je riječ o posebnim slobodnim danima za odmor na koje zaposlenici imaju pravo i nisu vezani za redovne slobodne dane ili dane godišnjeg) zamjenjuje se posebnim godišnjim slobodnim danima – 5 dana godišnje – koje zaposlenik može izabrati koristiti svake godine ili ih skupiti zajedno, do ukupno 25 dana.

U staroj shemi zaposlenici DR-a dobivali su 6,67 dana godišnje, a zatim su svakih 6 godina mogli uzeti 8 tjedana odmora od posla, tijekom kojih je DR isplaćivao takozvanu naknadu za odmor od oko 1500 eura.

„Nedostajućih“ 1,67 dana godišnje iz sheme, kao i naknada, sada će biti iskorišteni za financiranje mogućnosti da svi zaposlenici ubuduće imaju diskrecijsku shemu od 5% godišnje, koja mogu koristiti za plaću, mirovinu ili daljnjih 5 slobodnih dana godišnje.

Po pitanju porodiljnog dopusta dogovorena su 4 dodatna tjedna plaćenog dopusta ocu/majci/partneru. Uveden je i dopust u slučaju smrti, gdje roditelji mogu dobiti plaćeni dopust do 26 tjedana ako izgube dijete.

Danski sindikat novinara osnovan je 1961. godine i zastupa ljude koji rade u novinarstvu, medijima i komunikacijama. Trenutno imaju više od 18.000 članova koji su stalno zaposleni ili rade kao slobodni novinari, fotografi, karikaturisti, TV producenti, redatelji dokumentaraca, komunikatori itd.

Kroz svoj rad nastoje osigurati poštovanje slobode medija kao i optimalne radne uvjete za svoje članove, njihova prava kao autora i njihove prilike za unapređenje vještina. Nastoje potaknuti medijske i komunikacijske sektore da aktivno promiču otvorenost i dijalog u društvu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031