Danas odluka o izručenju Assangea! Poziv na akciju.

Visoki sud u Velikoj Britaniji danasće odlučiti hoće li osnivač WeakiLeaksa  Julian Assange biti izručen Americi ili će biti dopuštena još jedna žalba.

Podsjetimo, WikiLeaks je objavio stotine tisuća povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima SAD-a u Afganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša. U travnju 2010. objavio je povjerljiv video koji prikazuje američki napad helikopterom 2007. godine u kojem je ubijeno desetak ljudi u glavnom gradu Iraka, Bagdadu, uključujući i dvoje novinara Reutersa.

Vlasti SAD-a optiužile su Assangea, rođenog u Australiji,  prema Zakonu o špijunaži, tvrdeći da su njegovi postupci naštetili nacionalnoj sigurnosti i ugrozili živote agenata.

Sindikat novniara Hrvatske dosad se pridružio brojnim akcijama podrške Julianu Assangeu.

I danas vas pozivamo da na profilima društvenih mreža istaktnete poruku podrške koju ćete označiti s #FreeAssangeNow #LetHimGoJoe #FreeAssange #JournalismIsNotACrime

“Imam osjećaj da bi se svašta moglo dogoditi u ovoj fazi”, rekla je njegova supruga Stella Assange prošli tjedan. “Julian bi mogao biti izručen, a mogao bi biti i oslobođen.”

Ako Visoki sud presudi da se izručenje može nastaviti, Assangeovi pravni putevi u Velikoj Britaniji su iscrpljeni, a njegovi odvjetnici će se odmah obratiti Europskom sudu za ljudska prava kako bi zatražili hitnu zabranu deportacije dok taj sud ne odredi da će saslušati sve strane o njegovom slučaju

S druge strane, ako suci odbiju zahtjeve SAD-a za izručenjem, tada će on moći uložiti žalbu na svoj slučaj izručenja po tri osnove, a to bi moglo doći na dnevni red tek sljedeće godine.

Također je moguće da suci odluče da se na saslušanju u ponedjeljak treba razmotriti ne samo može li se žaliti, već i što bi mogao biti sadržaj te žalbe. Presude li u njegovu korist u takvim okolnostima, mogao bi biti pušten na slobodu.

Preuzmite vizuale u nastavku teksta i naslovnom ili profilnom fotografijom na društvenim mrežama pošaljite poruku #FreeAssangNow

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!