Crni četvrtak za javni medijski servis u Slovačkoj – pružimo im podršku!

Radnice i radnici Slovačkog javnog radiotelevizijskog servisa pozivaju da im se u znak podrške pridružite u akciji #CrniČetvrtak.

Upravo na taj dan, 25.4.2024. počinju kampanju protiv  zakona koji ukida RTVS, stvara novi medij i novo nadzorno tijelo čiji će članovi biti izabrani isključivo od trenutne većine na vlasti.

Kako je zakon prošao na sjednici vlade Roberta Fice, očekuje se i njegovo glatko donošenje u parlamentu. Kada se to dogodi, slovačka vlada može likvidirati postojeći javni radiotelevizijski servis RTVS (Radio and Television of Slovakia) i zamijeniti ga novim STaR (Slovak Television and Radio). U tom slučaju još lakše mogu provoditi drastične promjene u imenovanju i ovlastima nadzornih tijela, što bi uspostavilo kontrolu vlade i učinkovito okončalo neovisnost javnog emitiranja.

Osim toga, formirat će se potpuno nova institucija, Programsko vijeće, koje bi koordiniralo program STaR-a i osigurala njegovu “usklađenost s javnom prirodom emitiranja.” Devet od jedanaest članova ovog tijela bit će imenovano od strane parlamenta, što omogućuje izravnu političku kontrolu nad uređivačkom politikom.

Protiv ovog vrlo opasnog nasrtaja na slobodu medija slovačke kolegice i kolege s javnog radiotelevizijskog servisa pozivaju vas da im pomognete proširiti glas na društvenim mrežama i na taj im način dati potporu.

Zato u četvrtak, 24.4.2024. snimite fotografiju u crnom i objavite je s hashtagovima #stojimpriRTVS i #ciernydenRTVS

Hvala vam što se borite za slobodno novinarstvo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!