COVID-19: Sindikati novinara zahtijevaju plan oporavka medijskog sektora

Europska federacija novinara upozorava da novinarima i medijima trebaju ambiciozni paketi pomoći  kako bi se učinkovito suočili s pogubnim socijalnim i ekonomskim posljedicama globalne krize uzrokovane COVID-om 19. Europska federacija novinara (EFJ) objavila je 8. travnja prijedloge planova za oporavak na europskoj i nacionalnoj razini i predstavila ih povjerenicima EU Véri Jourovoj  i Thierryju Bretonu.

Novinarski sindikati diljem Europe predlažu konkretne mjere za spas novinarstva.

Hrvatska
Različiti financijski paketi koje je objavila hrvatska vlada zasad ne obuhvaćaju medijski sektor. Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo  predložili su niz mjera za hitnu i dugoročnu pomoć medijima. Predložene mjere uključuju: financijsku pomoć za medijske kuće pod uvjetom da se ne otpuštaju radnike i ne smanjuju plaće; povećanje javnog financiranja putem Kriznog fonda za novinarstvo; porezne olakšice za građane koji doniraju ili se pretplaćuju na medije registrirane u Hrvatskoj; podršku medijskim zadrugama kojima se smanjuje dugoročna ovisnosti medijskog sektora o državnim potporama i nestabilnosti na tržištu. Upozorili su da ako se ništa ne poduzme, očekuju nas masovna otpuštanja i gašenje nekih medija.

Velika Britanija i Irska
Nacionalna sindikat novinara (NUJ) predložio je niz kratkoročnih i srednjoročnih mjera, kao dio Plana za oporavak novinarstva. “Naš je cilj stvoriti zdrav tisak, usredotočen isključivo na javno dobro”, rekla je generalna tajnica NUJ-a, Michelle Stanistreet. Prijedlozi uključuju: porez od 6% na tehnološke divove; uspostava Vladine fondacije za novinarstvo koja bi ulagala u lokalne medije; stvaranje novog statusa lokalnih medija kao „vrijednosti zajednice“.

Danska
Vlada je najavila da će podržati privatne medije koji su izgubili između 30% i 50% prihoda od oglasa. Oni će dobiti od 60% do 80% onoga što su izgubili kao naknadu od države. Osim toga, kako bi se radnike zaštitilo od otpuštanja, s privatnim medijima je dogovoreno da će država će platiti 75% plaće, a poslodavci 25%, a radnici će se odreći tjednog odmora.

Švedska
Vlada je najavila trajno povećanje 200 milijuna SEK za medijski sektor procijenivši da da će u budućnosti taj sektor trebati veću podršku. Većina (150 milijuna) bit će iskorištena za pokrivanje troškova, a ostatak (50 milijuna) je  subvencija kojom će mediji proširiti pokrivenost. To nije novi „krizni paket“, već prijeko potrebno povećanje medijske podrške. Predstavnici novinarske udruga pozdravljaju podršku, ali dodaju da je protrebno više kako bi se sačuvali poslovi, jer samo trećina ove pomoći predviđena je za novinare na terenu.

Austrija

U posljednjem paketu pomoći austrijska vlada dogovorila je posebno financiranje medija u iznosu od 32 milijuna eura kako bi se medijima pomoglo u krizi. Gotovo polovica sredstava odlazi odlazi privatnim komercijalnim televizijskim postajama, dnevne novine dobit će ukupno 12,1 milijuna eura, a tjedne 2,7 milijuna eura. Međutim, sindikat GPA-djp oštro je kritizirao kriterije za dodjelu sredstava i zatražili su da se kao uvjet za financiranje ne uzima broj primjeraka, već kvaliteta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!