Omogućite novinarima da rade od kuće

Europska federacija novinara (EFJ) pozdravlja mjere koje se poduzimaju kako bi se osigurala sigurnost novinara za vrijeme epidemije COVID-19. Međutim, osuđuju stav nekih poslodavaca u tom sektoru koji forsiraju svoje novinare da rade iz redakcije. U trenutnoj situaciji, zdravlje i sigurnost novinara su naš prvi prioritet. Pozivamo sve medijske poslodavce da primjenjuju načela prevencije, provodeći sve odgovarajuće mjere zaštite zdravlja novinara na radnom mjestu.

EFJ je od svojih podružnica saznao da neki poslodavci u tom sektoru odbijaju omogućiti novinarima da rade na daljinu. EFJ oštro osuđuje ovaj neodgovorni stav.

“Neprihvatljivo je da neki izdavači odbijaju dopustiti novinarima da rade na daljinu. Današnji alati  omogućavaju savršeno daljinsko izvršavanje novinarskih zadataka”, rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez. “Prisiljavanje novinara da se svakodnevno okupljaju u redakciji povećava rizik od zaraze za čitavu populaciju. Ovo je potpuno neodgovorno!”, istaknuo je.

Svaki poslodavac mora se zabrinuti zbog epidemije i poduzeti mjere kako bi je suzbio. EFJ je otkazao sve svoje sastanke do 6. travnja i naložio svom osoblju da radi od kuće, a sve u sklopu paketa mjera za suočavanje sa COVID-19.

EFJ se pridružuje Europskoj konfederaciji sindikata (ETUC) i poziva Europsku komisiju i države članice Europske unije da poduzmu hitne mjere za ublažavanja fiskalnih pravila u skladu s Paktom o stabilnosti i rastu i pravilima o državnoj potpori, te oslobodi sredstava EU za pomoć onima koji su najteže pogođeni. To mora uključivati ​​financijsku potporu radnicima koji su u karanteni, u samoizolaciji ili koji moraju ostati kod kuće zbog COVID-19.

Posebnu pozornost treba posvetiti nesigurnim i nestandardnim radnicima (uključujući slobodne novinare), koji su često isključeni iz tih prava i zaštite kao i ostali radnici. Također pozivamo zemlje koje nisu članice EU da provedu slične mjere, zaključuje EFJ.

Sindikat novinara Hrvatske poziva i sve hrvatske medijske kuće i nakladnike, ali i Vladu, da usvoje preporuke EFJ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!