Čega se bojite?

Hrvatsko novinarsko društvo, zajedno s partnerima Sindikatom novinara Hrvatske i Zelenom akcijom ispred Ministarstva uprave i pravosuđa u  Zagrebu upozorili su na opasno odustajenje člnica EU od važnih dokumenate za zaštitu novinarskih sloboda. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ocijenilo kako je Vlada RH zauzela zabrinjavajuće stajalište o Anti SLAPP direktivi jer se priklonila znatno ”razvodnjenom” pristupu koji ne nudi učinkovit okvir za zaustavljanje SLAPP tužbi.

Svrha reguliranja SLAPP-a (Stategic Lawsuits Against Public Participation), odnosno strateških tužbi protiv slobode govora, jest odvratiti tužitelje i skratiti sudske postupke da traju tek koliko je nužno da sud utvrdi kako je riječ o SLAPP-u. Predstavnici HND-a, SHN-a i Zelene akcije su ispred Ministarstva razvili transparent ”Čega se bojite?” i predali ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici pismo u kojem se izražava zabrinutost stajalištem koje je zauzela Vlada RH na sastanku Vijeća EU i izmjenama koje Vijeće predlaže u tekstu Anti-SLAPP Direktive Europske komisije. Pismo možete pročitati ovdje. 

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao je kako su SLAPP tužbe udar na slobodu govora te da preko njih lokalni i nacionalni političari, brojni poduzetnici i suci parnično i kazneno proganjaju novinare i po tome je Hrvatska najgora zemlja članica u Europskoj uniji.

– Pet godina slušamo samo obećanja i obećanja. Vlada RH se deklarativno zalaže za rješenje. Osnovana je Radna skupina u Ministarstvu kulture i medija koja se bavi SLAPP tužbama i u kojoj imamo naše predstavnike, ali to nije dovoljno. HND zadnjih pet godina provodi anketu o broju tužbi od kojih su mnoge i SLAPP tužbe i nikada nećemo ni milimetra odstupiti od našeg zahtjeva, a to je dekriminalizacija svih kaznenih djela protiv časti i ugleda. Smatramo da u građansko pravo omogućuje svima koji se smatraju oštećenima da tamo mogu tražiti svoja prava, kazao je Zovko.

Dodao je da, iako u hrvatskom pravnom sustavu nema značajnih prepreka za uvođenje minimalnih standarda koji bi novinare i ostale mete SLAPP-a zaštitili od obijesnog parničenja, Vlada se priklonila općem pristupu Vijeća EU koje znatno  razvodnjava prijedlog Europske komisije i ne nudi učinkovit okvir za zaustavljanje SLAPP-ova.

Prema rezultatima posljednjeg HND-ovog istraživanja o tužbama za povredu ugleda i časti protiv novinara i medija, u Hrvatskoj je aktivno 945 tužbi, a najduži sudski spor traje već 33 godine.

-SLAPP tužbe novi su oblik napada na novinarsku profesiju. Danas više ne morate nekoga fizički udariti ili nasrnuti, dovoljno je da ga maltretirate tužbama, a govorimo o odštetnim zahtjevima u desecima milijuna eura’, kazao je Zovko te dodoa da ne postoji politička volja vladajućih da se smanji pritisak SLAPP tužbi na novinarsku profesiju.

Predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever naglasila je kako je istup HND-a, EFJ i udruga zajednički prije parlamentarne sjednice u Strasbourgu na kojoj će se raspravljati i o Anti SLAPP direktivi.

-U posljednjih mjesec dana pratimo razvodnjavanje dokumenata koji bi trebali zaštiti novinarske slobode, političarima je godinu dana prije izbora puno bolje biti dobar s nakladnicima nego s novinarima. Mi smo ovdje da na to upozorimo, ispunite svoja obećanja, čega se bojite? ‘, poručila je Sever, koja smatra kako se ne nudi učinkovit okvir za zaustavljanje SLAPP tužbi jer se namjerava ograničiti područje primjene direktive na usko definirane ”prekogranične” slučajeve, odnosno slučajeve u kojima se kazneni progon odvija u drugoj državi članici EU-a.

Za novi ”ublaženi” pristup Sever kaže da značajno slabi mehanizam ranog odbacivanja tužbe predlažući restriktivnu definiciju „očigledno neutemeljenih slučajeva”, dokida odredbu o naknadi štete za mete SLAPP tužbi te isključuje građanske zahtjeve pokrenute u kaznenom postupku iz područja primjene direktive.

O slučaju SLAPP tužbe protiv protivnika golf terena na Srđu na konferenciji je govorio Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.

Izvor: Hina 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031