Bosna i Hercegovina: Glavna tajnica Udruženja novinara BiH na meti kampanje mržnje

Borka Rudić, glavna tajnica Udruženja novinara BiH (BHN) i profesorica novinarstva Lejla Turčilo na meti su nacionalistički motiviranih komentara mržnje na društvenim mrežama. Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojoj podružnici u BiH osuđujući kampanju blaćenja i pozivajući vlasti da istraže slučaj.

Ova kampanja nastavak je koordiniranih napada, komentara mržnje i klevetničkih izjava, započetih prije godinu dana na društvenim mrežama protiv profesorice Turčile, predvođenog s nekoliko medija i od novinarke Alene Lene Demirović. Lejla Turčilo je voditeljica Odsjeka za novinarstvo i komunikacije Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu, medijska analitičarka i članica BH novinara. Izvijestila je o intenziviranju komentara mržnje posljednjih tjedana.

Dva dana kasnije, na istim internet portalima na meti je bila i glavna tajnica Borka Rudić optužujući je za nacionalizam i podršku ratnim zločincima. Obje su žene označene kao uvreda prorola Muhammeda i gušiteljice nezavisnog novinarstva. Podnesena je prijava policiji.

Predsjednik BHN -a Marko Divković rekao je da napadi na profesoru Turčila i na predstavnike BH novinarskog društva “predstavljaju brutalno nasilje na internetu i kršenje prava na slobodu izražavanja i javnog djelovanja”.

Reagirao je Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik EFJ -a: „Izražavamo podršku Lejli Turčilo i Borki Rudić. Mrežne kampanje uznemiravanja i klevete nisu samo riječi. Pozivamo bh. vlasti da javno osude brutalnu kampanju i odmah istraže slučaj. Ovo više ne može trajati.”

Sindikat novinara Hrvatske daje svoju punu podršku kolegicama koje su se našle na meti odvratne kampanje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!