Bjelorusija: radikalno suzbijanje slobode govora

Foto: Petras Malukas / AFP

Europska federacija novinara (EFJ), Europsko vijeće književnih prevoditelja (CEATL) i Europsko vijeće pisaca  (ERW) uputili su poziv vladama Europe i međunarodne zajednice da pokažu snažnu potporu za demokratske pokrete u Bjelorusiji i pruže utočište i humanitarnu pomoć onima koji bježe iz zemlje.

Godinu dana nakon namještenih izbora u Bjelorusiji, zemlju preplavljuje radikalni val gušenja slobode govora i zabrane rada humanitarnih organizacija od strane diktatorskog Lukašenkovog režima. Više od 1500 organizacija našlo se na meti “radikalnog čišćenja”, u tijeku su sudski postupci po nalogu država kojima je namjera raspuštanje takvih organizacija uključujući  udruženje književnika PEN Bjelorusija i Bjelorusko udruženje novinara (BAJ). Predsjednik Saveza bjeloruskih književnika, pjesnik Barys Piatrovich , nalazi se u kućnom pritvoru i zabranjena mu je komunikacija.

Od Lukašenkovog namještenog reizbora 9. kolovoza 2020., u Bjelorusiji je uhićeno više od 40.000 ljudi, uključujući više od 500 medijskih djelatnika, 1.200 radnika u kulturi, pisaca, prevoditelja, glazbenika, glumaca i aktivista za ljudska prava,  pokazao je Izvještaj  bjeloruskog PEN centra za 2021. godinu.

“U tijeku je radikalno suzbijanje slobode novinarstva”, kaže predsjednik EFJ -a Mogens Blicher Bjerregård.  “Posljednjih tjedana izvršena je racija u redakcijama 70 medija, uhićeno je 28 novinara i medijskih radnika, a 50 web stranica blokirano. Namjera je da se  Bjelorusko udruženje novinara (BAJ), inače član Europske federacije novinara, likvidira. Sudski postupak počinje 11. kolovoza. Uhićeni novinari, blogeri i urednici služe zatvorske kazne uz zlostavljanje u zatvorima. Stanje slobode medija u Bjelorusiji od neovisnosti 1991. nikada nije bilo u goroj situaciji.”

Tiskare u državnom vlasništvu odbijaju tiskati neovisne novine. U svibnju je diktator Lukašenko donio amandman na zakon o masovnim medijima, koji vlastima dopušta dalekosežno miješanje u području slobode informiranja. Zabranjeno je pratiti demonstracije prijenosima uživo. Svatko tko ima mobilni telefon riskira da bude imenovan kao aktivni organizator demonstracija. Bjeloruske vlasti okarakterizirale su protuvladine prosvjednike kao “zločince” i “nasilne revolucionare koje podržava Zapad”, a postupke svojih agencija za provedbu zakona opisali su kao “prikladne i potrebne” za “borbu protiv terorizma”.

Više od 1500 organizacija i pojedinaca našlo se na meti ovog “radikalnog čišćenja” bjeloruskog režima, više od 50  organizacija je pred sudom po nalogu države, uključujući i PEN Bjelorusija protiv kojeg postupak počinje 9. kolovoza.  13. srpnja izvršen je i pretres ureda člana ERW -a, a predsjednik tog nezavisnog udruženja, pjesnik Barys Piatrovich, stavljen je kućni pritvor i zabranjena mu je komunikacija i  oduzeta tehnička oprema.

“Kako je izvijestio PEN Bjelorusija, književna scena cilja se na posebno perfidan način”, kaže Shaun Whiteside , predsjednik CEATL -a. “Vijesti koje nam svakodnevno stižu iz Bjelorusije postaju sve strašnije iz dana u dan. Napadi na slobodu govora od strane bjeloruske vlade koji pogađaju pisce, novinare i prevoditelje, krajnje su nepodnošljivi, u Europi ili bilo gdje drugdje. ” Kako izvješće PEN -a Bjelorusija kaže, umirovljenici koji čitaju knjige Nila S. Hileviča , Yakuba Kolasa , Uladzimira Karatkievicha u vlaku optuženi su za sudjelovanje u “neovlaštenoj prosvjednoj akciji” jer čitaju “oporbene knjige”. Autori i prevoditelji koji kritiziraju režim diskreditiraju se na državnoj televiziji, a njihova djela odvajaju se u državnim knjižarama. Carina pregledava knjige poslane u inozemstvo ili iz inozemstva i oduzima djela klasificirana kao “ekstremistička”, uključujući roman “Revolucija” Viktora Martinoviča . Nobelovka Svetlana Alexievich je vjerojatno jedna od najviše cenzuriranih: njezina su djela zabranjena u školskoj litereaturi.

“Svjedoci smo državne moći koja pribjegava svim sredstvima kako bi ugušila demokratski pokret i slobodu govora”, kaže Nina George , predsjednica EWC -a . “Na bjeloruskoj državnoj televiziji postoje javni pozivi da se objese članovi oporbe. Nedavno je voditelj Bjeloruske kuće u Kijevu Vitalij Šišov, pronađen je obješen u parku; on je pomagao Bjelorusima koji su zaštitu i stabilnost pokušali pronaći bijegom u Ukrajinu. Naši kolege koji su u bijegu traže od nas da u njihovo ime pozovemo europske vlade da aktivno podrže građane Bjelorusije. Nakon godinu dana na snagu nisu nastupile sankcije niti su se ministri kulture EU -a uspjeli dogovoriti oko zajedničkog stava u korist tiska i kulturnih djelatnika Bjelorusije. Vrijeme je da Europa aktivno brani vrijednosti demokracije – podržavajući one koji pate pod Lukašenkovim nasiljem. ”

Europsko vijeće udruga književnih prevoditelja (CEATL), Europska federacija novinara (EFJ) i Europsko vijeće književnika (EWC) pozivaju na solidarnost svih ministara kulture i ministara vanjskih poslova.

Zahtijevamo, ne samo jasan protest u zajedničkoj izjavi protiv tekućeg nasilja i represije u Bjelorusiji, već i pritisak da nelegitimni Lukašenkov režim smjesta pusti političke zatvorenike. Nadalje, tražimo produžene i ubrzane humanitarne i/ili schengenske vize za Bjeloruse koji su u bijegu, osobito, ali ne isključivo, za progonjene medijske i kulturne djelatnike, kao i financijsku i političku potporu onim nevladinim organizacijama u susjednim zemljama koje pomažu kolegama i kolegicama koji bježe iz Bjelorusije.

Pozivamo i naše kolege u tisku i knjižnom sektoru da daju glas onima kojima je to u Bjelorusiji uskraćeno. Nemojte prestati izvještavati o Bjelorusiji, tiskati “zabranjene knjige”, zalagati se za lokalne stipendije i rezidencije. Jer naša predanost demokratskim i ljudskim pravima dokazuje onima u Bjelorusiji koji se bore za svoju demokraciju da je njihov otpor i neizmjerna patnja vrijedna.

Mogens Blicher Bjerregård – predsjednik EFJ -a
Shaun Whiteside – predsjednik CEATL -a
Nina George – predsjednica EWC -a

**

Europsko vijeće udruga književnih prevoditelja  ( CEATL ) federacija je 35 udruga članica iz 29 zemalja koje predstavljaju 10.000 pojedinačnih prevoditelja.

Europska federacija novinara ( EFJ )  najveća je novinarska organizacija u Europi, koja predstavlja preko 320.000 novinara u 72 organizacije u 45 zemalja.

Europsko vijeće književnika ( EWC )  federacija je 46 nacionalnih organizacija pisaca i prevoditelja u 31 zemlji, koja predstavlja 160.000 pisaca i prevoditelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!