Belgija: Nova platforma na kojoj novinari mogu prijaviti prijetnje

Flamansko udruženje novinara (VVJ) pokrenulo je novi projekt pod nazivom Meldpunt koji omogućava belgijskim novinarima i medijskim djelatnicima da putem online obrasca prijave svaki napad s kojim se suoče u kontekstu svog posla.

Projekt je osmišljen uz blisku suradnju svih nadležnih ministara (flamanski ministar medija Benjamin Dalle, savezni ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne i ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden). Usredotočen je na više domena: podnošenje upozorenja, senzibilizacija, obuka i informacije o temama kao što su pravni savjeti i osiguranje. Glavni cilj ove nove inicijative je povećati vidljivost sigurnosnih pitanja, te snezibilizirati i informirati javnost o izazovima s kojima se susreću novinari danas.

Novinari mogu očekivati ​​da će dobiti potporu, međutim za sada nije uspostavljen formalni protokol. Platforma je otvorena za sve novinare koji se suočavaju s problemima u Belgiji.

Samo ove godine VVJ-u je putem dežurnog telefona prijavljeno već 13 napada na novinare. Obično to uključuje sve oblike agresije: od tri novinara “koja su pretrpjela udarce tijekom demonstracija zbog koronavirusa”, preko “mrežnog poziva na masovno cyber maltretiranje novinara” do žestokih uvreda.

“Širom Europe novinari se suočavaju sa sigurnosnim problemima, bilo da su fizički ili verbalni, online ili offline. Moramo djelovati u skladu s tim jer je naše kolektivno pravo na informaciju u pitanju”, rekla je Charlotte Michils, pravna savjetnica VVJ-a.

Ovakva nacionalna platforma svakako bi pridonijela sigurnosti novinara i medijskih djelatnika u Hrvatskoj. Iako smo, zajedno s HND-om, u stalnom kontaktu s nadležnim ministarstvima kada je u pitanju sigurnost novinara pred nama je i dalje puno posla.

Kako unaprijediti sigurnost kolegica i kolega raspravljamo 22.11.2022. od 16 sati u Novinarskom domu u Zagrebu na okruglom stolu #Safety4Journalists.  Svakako dođite!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!