Bdijenje za ubijene novinare u Palestini: Novinari i civili nisu mete!

Ispred Novinarskog doma u Zagrebu, Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo organizirali su bdijenje za kolegice i kolege ubijene u Palestini.

“Gotovo sto ljudi, naših kolegica i kolega ubijeno je od početka rata. Mi nismo šutljivi promatrači, znamo, vidimo, slušamo i šaljemo svoju solidarnost i podršku ljudima koji se na tom području bore da istina dođe do javnosti”, istaknula je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i Europske federacije novinara Maja Sever. Poručila je da novinari i civili ne smiju biti mete i pozvala na prekid vatre, zaustavljanje ubijanja i krvoprolića u Gazi.

”Ovim simboličnim činom iz Zagreba i Hrvatske šaljemo poruku solidarnosti prema obiteljima naših ubijenih kolega i kolegica koji, bez obzira na naciju i vjeru, stradavaju svaki dan obavljajući svoj posao”, istaknuo je pak predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. Kazao je i kako su novinari u Gazi izabrani kao namjerne mete te dodao kako je teško povjerovati da su slučajno ubijeni, s obzirom na broj stradalih koji je stravičan.

Tijekom jutra, svijeće za poginule novinarke i novinare zasvijetile su i u redakcijima u Rijeci i Osijeku.

Prema posljednjim podacima, od 7.10.2023. ubijeno je 99 novinara i medijskih djelatnika. Velika većina njih, 92, su Palestinci. Ubijeno je i četvero izraelskih i troje libanonskih novinara koji su samo radili svoj posao.

Nažalost, i mi u Hrvatskoj znamo koliko je bolno ostati bez kolegica i kolega koji su samo radili svoj posao. Zato je i ovo bdijenje, na koje je pozvala Međunarodna federacija novinara, održano ispred spomen ploče kolegicama i kolegama koji su ubijeni tijekom Domovinskog rata.

Svjesni smo da paljenje svijeća neće zaustaviti krvoproliće, ali ne bi bili ni ljudi ni kolege da jasno i glasno poručimo da novinari i civili nisu ratne mete, te da našim kolegicama i kolegama u Palestini pošaljemo duboke izraze poštovanja, ali i sućuti zbog patnje u kojoj se nalaze zajedno sa svojim obiteljima i sunarodnjacima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!