Assange bliži izručenju SAD-u nakon što je Visoki sud odbio žalbu

Visoki sud u Velikoj Britaniji odbio je najnoviju žalbu osnivača Wikileaksa Juliana Assangea protiv naloga za izručenje koji su izdale Sjedinjene Države. Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ-EFJ) zgroženi su odlukom koja Assangea približava izručenju SAD-u gdje bi, ako bude proglašen krivim, mogao provesti ostatak života u zatvoru. IFJ-EFJ ponovo pozivaju američku vladu da zatvori slučaj protiv Assangea koji predstavlja ozbiljnu prijetnju slobodi medija i pravima svih novinara u svijetu. Nakon presude Visokog suda, Assangeova obrana  izjavila je  da će se ponovno žaliti. Ovo će biti posljednja pravna radnja na sudovima Ujedinjenog Kraljevstva jer daljnje žalbe neće biti moguće. Sljedeći korak za Assangeove odvjetnike mogao bi biti iznošenje slučaja pred Europski sud za ljudska prava. 

Dana 17. lipnja 2022. Ujedinjeno Kraljevstvo  odobrilo je  izručenje Assangea SAD-u kako bi se suočio s optužbama, prvenstveno prema nacionalnom Zakonu o špijunaži, zbog objavljivanja zapisa američke vlade koji su otkrili da je američka vojska počinila ratne zločine protiv civila u Afganistanu i Iraku, uključujući ubojstvo dvojice novinara Reutersa. Ako bude proglašen krivim, Assangeu prijeti zatvorska kazna do 175 godina.

Predsjednica IFJ-a Dominique Pradalié rekla je: “Užasnuti smo odlukom Visokog suda da odbije najnoviju žalbu Juliana Assangea. Bude li izručen Sjedinjenim Državama, Assangeu prijeti zatvorska kazna do 175 godina, što će predstavljati opasan presedan za sve novinare u svijetu. Opasnost je u tome što vlade bilo koje zemlje svijeta mogu prisiliti novinare da odgovaraju za informacije objavljene u javnom interesu.”

“Vrijeme je da britanska i američka vlada privedu kraju ovaj groteskni progon. Ponavljamo poziv američkom predsjedniku da odustane od svih optužbi protiv Assangea i zatvori slučaj. Ako Assange ode u zatvor, nijedan novinar na zemlji neće biti siguran”, zaključila  je predsjednica  IFJ-a.

IFJ je pokrenuo  globalnu kampanju  pozivajući američku vladu da zatvori slučaj i tražeći od svih medijskih sindikata i organizacija za slobodu tiska da potaknu svoje vlade da osiguraju Assangeovo oslobađanje, izražavajući i ozbiljnu zabrinutost za Assangeovo zdravlje i utjecaj koji njegov daljnji pritvor ima na slobodu medija i prava svih novinara u svijetu.

IFJ i EFJ  potpisali su  otvoreno pismo zajedno sa zastupnicima EU, Assangeovom suprugom Stellom i organizacijama koje brane slobodu tiska i ljudska prava, u kojem pozivaju američkog predsjednika Joea Bidena da pomiluje Assangea.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031