Zaposlenici Glasa Istre u borbi za radna mjesta

"Nakon više od 40 godina izlaženja Glasa Istre dovedena je u pitanje i opstojnost lista i radnih mjesta njegovih zaposlenika", situacija je to na koju su u utorak (16. ožujka) u Zagrebu upozorili predstavnici Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva.

Tragedija počinje prije mjesec dana kada Uprava zaposlenicima bez ikakvog obrazloženja najavljuje smanjenje plaća za deset posto. Nakon što Sindikat to odbija u medijsku kuću dolazi predstavnik jednog od vlasnika Albert Faggian te objavljujući da je Glas Istre d.o.o. dužan više od 100 milijuna kuna, kao jedini izlaz navodi prelazak radnika u drugu tvrtku. No u novoj tvrtki poslodavac ne želi postojeći Kolektivni ugovor niti ugovore koje radnici imaju potpisane u staroj tvrtci. Stoga nakon prelaska zaposlenika otkazuje i Kolektivni ugovor i ugovore o radu, a radnicima nudi nove s osobnim dohocima manjim za čak 20 posto od prijašnjih. Kako otkazni rok Kolektivnog ugovora traje tri mjeseca, taj dokument još uvijek vrijedi, a novim ugovorima poslodavac ga krši jednako kao što krši i Zakon o radu.

Razlog je to zbog kojih će članovi Podružnice SNH Glasa Istre, najavljeno je na pressici u Zagrebu, podići sudske tužbe protiv poslodavca. U međuvremenu, prisiljeni su potpisati ponuđene ugovore kako se ne bi našli "na ulici".

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!