Vesnikovci traže stavke B. Divjaka i B. Lopandića, krive ih za propadanje dnevnog lista

"Zbog katastrofalne poslovne i uređivačke politike koja je dovela u pitanje opstanak dnevnog lista Vjesnik, tražimo ostavke predsjednika Uprave Narodnih novina – Press d.o.o. (izdavača lista) Bojana Divjaka i glavnog urednika Vjesnika Brune Lopandića.
Ujedno, Vladu RH pozivamo da u Vjesniku postavi krizni menadžment – koji bi snimio financijsko stanje i pripremio list za transformaciju u javno glasilo – te da Saboru predloži donošenje zakona o Vjesniku.

Divjaka i Lopandića držimo izravno odgovornima za profesionalno i financijsko srozavanje Vjesnika, o čemu svjedoči sramotno mali broj prodanih primjeraka – najniži u Vjesnikovoj povijesti – a zbog kojeg je nedavno donesena odluka o dodatnom smanjenju tiskane naklade i distribucije.

Iako je u ožujku prošle godine za financiranje Vjesnika odobreno 18 milijuna proračunskih kuna, direktor Divjak proteklih mjeseci radnicima nije uplaćivao doprinose, nego je novac neodgovorno trošio na povećanje plaća manjem dijelu ljudi, a učinjeno je i sve da list postane podstanar u vlastitim prostorijama, za što Tiskari Vjesnik mjesečno plaća 50.000 kuna.

Direktor je sustavno zanemarivao socijalni dijalog, pritom kršeći zakon nedostavljanjem financijskog izvještaja i plana poslovanja Radničkom vijeću, odnosno Sindikatu koji obavlja tu funkciju.

Jednako tako, ni direktor ni glavni urednik nisu ponudili svoj niti su prihvatili redakcijske projekte kojima bi se osigurala budućnost lista. Podsjećamo da su novinari i zaposlenici Vjesnika u više navrata bivšoj vladi predlagali donošenje zakona o Vjesniku  kojim bi se list pozicionirao kao ozbiljan, uravnotežen i vjerodostojan.
Budući da Divjak i Lopandić i dalje nemaju odgovor na naša pitanja o sudbini lista (projekt, ako ga uopće imaju, nisu dali socijalnom partneru na uvid), niti su išta učinili za njegovo tržišno pozicioniranje i pretvaranje u javno glasilo, njihov daljnji angažman u listu smatramo štetnim", stoji u priopćenju koje potpisuje Vjesnikova Podružnica SNH te Ogranak Htvarskog novinarskog društva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!