Večernjakovci od sutra u štrajku; pozivaju građane da ne kupuju Večernji list

"Mi smo u pregovorima s poslodavcem imali razumijevanje za stanje u kojem se nalazi Hrvatska i cijeli tisak i bili smo spremni prihvatiti da božićnica od 8.000 kuna sada bude 2.000 kn, bili smo spremni prihvatiti i manji regres, no ni to im nije bilo dovoljno", izjavio je u utorak na konferenciji za medije glavni sindikalni povjerenik SNH u Večernjem listu Anton Filić ističući kako je kretanje u štrajk novinara tog lista odgovor na poslodavčevu želju da im ukine temeljna prava proizašla iz Kolektivnog ugovora.

Naime, članovi SNH u Večernjem listu sa srijedom 23. ovim mjesecom kreću u štrajk. Predsjednica SNH Gabrijela Galić istakla je kako se vezano uz taj štrajk posljednjih dana moglo čuti da se kolege novinari bahate jer imaju velike plaće te da se postavljalo pitanje – zašto se ide u štrajk. Odgovor, kazala je, leži u poslodavcima koji ne daju da dođe do kolektivnog ugovora te koji svojim radnicima žele ukinuti čak i naknadu za minuli rad. Time se, istakla je, želi pokazati da novinari nisu vrijedni firmama u kojima profesionalno sazrijevaju i rade. "Novinari u tim firmama u nekom trenutku više nisu potrebni. Tako novinarstvo ne bi trebalo izgledati. Vlasnicima bi trebalo biti u cilju da zadrže svoje novinare i grade ekipu koju će stimulirati da ostane", kazala je Galić.

Govoreći o štrajku koji je pred njima Anton Filić je upozorio da će Večernjak koristiti velik broj novinara zaposlenih u RPO sustavu kao štrajkolomce te je i njih pozvao da se pridruže štrajku. "Pozvao bih i sve čitatelje Večernjeg lista da od četvrtka ne kupuju naše novine jer to neće biti Večernjak koji rade novinari, nego će to biti neki alternativni i niževrijedan list", kazao je Filić.
Predsjednica ogranka HND-a u Večernjem listu Božena Matijević istakla je kako nezadovoljstvo u tom dnevnom listu pobuđuje i činjenica da se u posljednje vrijeme govori o preseljenju redakcije i odlasku lista u podstanarstvo što bi se dogodilo prvi put nakon 53 godine. Dodala je kako bi vlasnik prodao postojeći prostor te odnio novac od imovine koje je Večernjak nekad imao puno više nego danas.
I dok je Matijević pozvala javnost da se solidariziraju sa štrajkašima, predsjednik Redakcijskog vijeća Večernjaka Marinko Jurasić naglasio je kako novinari ne mogu raditi svoj posao i boriti se za prava drugih ako se nisu u stanju izboriti za svoja prava. "U takvom okolišu ne može stanovati sloboda medija i ovo nije samo problem Večernjaka nego cijelog novinarstva o kojem se na žalost šuti", kazao je Jurasić.
Štrajk u Večernjaku podržao je i predsjednik HND-a Zdenko Duka ističući podršku Svjetske federacije novinara koja je u svom pismu navela kako Styrija u Hrvatskoj radi ono što si u Austriji ne bi dozvolila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!