Večernjakovci kod predsjednika

Članovi Sindikata novinara Hrvatske već su drugi dan u štrajku zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora koji im osigurava njihova temeljna radna prava. Nakon što su ih u srijedu pri dolasku u Večernjak dočekali zaštitari na kontrolnim točkama te nakon što im je onemogućen štrajk na radnim mjestima, štrajkaši su se za pomoć obratili policiji i inspekciji rada.

"Podnosimo prijavu policiji za ometanje štrajka i onemogućavanje rada sindikata, a vjerojatno ćemo podnijeti i tužbu", izjavio je tamošnji povjerenik Anton Filić, koji je ostatak dana proveo s kolegama u prostoriji za štrajk koji im je namijenila Uprava.

U četvrtak je predstavnike štrajkaša na razgovor pozvao i predsjednik Ivo Josipović. Izvijestivši ga o situaciji u kojoj su se našli, štrajkaši su ga istovremeno upoznali s radno-pravnim problemima u medijima, te problemu honorarnih suradnika odnosno slobodnih novinara.

"Upoznali smo ga s razlozima našeg štrajka, ali nam nije bio cilj da on zauzima bilo čiju stranu. Cilj nam je bio da ga upoznamo s problemima na koje nailazimo pri kolektivnom pregovaranju i ukažemo da treba srediti radno- pravne odnose u medijskom prostoru za što smo podršku dobili", izjavio je glavni povjerenik Podružnice Sindikata novinara Hrvatske u Večernjem listu.

Iz Ureda predsjednika, pak, stiglo je priopćenje u kojem između ostalog stoji da je "predsjednik Josipović istaknuo kako je kolektivno pregovaranje temelj socijalnog dijaloga u zemljama Europske unije pa ga treba štititi i u Hrvatskoj. Zakonitost, poštivanje radnog zakonodavstva, financijskih propisa i profesionalnih standarda nužni su temelj Hrvatske kao pravne države utemeljene na europskim vrijednostima. To vrijedi za sve segmente društvenog života u Hrvatskoj, uključujući i medije".

Podršku su štrajkaši dobili od brojnih sindikalnih podružnica SNH od kojih su neke organizirale štrajkove solidarnosti dok su druge najavile kako će se u petak kolegama pridružiti u prosvjednoj povorci koja u 11 sati kreće od zgrade HND-a u Perkovčevoj ulici u Zagrebu te će se kretati do Večernjeg lista. Svoju podršku iskazale su im i kolege iz Sindikata Styrijinih poduzeća iz Austrije, IFJ-a, te EFJ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!