SNH u povodu Dana slobode medija: Bez istinski slobodnih novinara nema borbe protiv korupcije

Sindikat novinara Hrvatke i ovoga 3. svibnja akcijom Pet minuta gromoglasne tišine obilježava Svjetski dan slobode medija, a javnosti je uputio i priopćenje pod nazivom "Bez istinski slobodnih novinara nema borbe protiv korupcije" koje prenosimo u cijelosti.

"Povodom Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske poziva svoje članove kao i sve novinare i medijske radnike u Republici Hrvatskoj da u petak, 3. svibnja, od 11,55 do 12,00 sati – tradicionalnom simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine – upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija čime se izravno ugrožava pravo javnosti da dobije ne filtriranu nego cjelovitu informaciju o događajima i procesima važnim za naše društvo i našu državu.

Dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja i to od 1993. godine kada ga je proglasila Glavna skupština UN želeći podići svijest o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

U Hrvatskoj nema zatvorenih novinara (osim na jedan dan), ali su njihova radna, socijalna i profesionalna prava sve ugroženija. Medijski poslodavci godinama izbjegavaju formalizirati prihvatljive uvjete rada u medijima potpisivanjem nacionalnog kolektivnog ugovora, jednostrano raskidaju i kolektivne ugovore u medijskim kućama, izbjegavaju urediti odnose između uredništava i novinara statutima medija kojih nema iako su Zakonom o medijima propisani. Novinari u privatnim medijima nemaju nikakav upliv na izbor urednika, pa urednici postaju produžena ruka izdavača.

Kako se krši Zakon o medijima tako se ne poštuje niti Zakon o radu. Poslodavci stalne zaposlenike nesmiljeno zamjenjuju honorarnim i RPO suradnicima – tobožnjim samostalnim poduzetnicima, a zapravo nesigurnim i prestrašenim radnicima u sivoj zoni kojima je lako manipulirati. Dovođenjem novinara u stanje egzistencijalne ugroženosti nastoji se osigurati njihovo poslušno pokoravanje uređivačkoj politici, nerijetko usmjerenoj interesima krupnog kapitala i interesnih skupina nesklonih ostvarenju cilja objektivnog i nepristranog informiranja javnosti.

Pred svim ovim problemima – kao i pred činjenicom da Hrvatska postaje jedina država u kojoj je praktično nemoguć novinarski štrajk jer su tzv. slobodni novinari gurnuti na poziciju štrajkbrehera – nadležne državne institucije, a posebno inspekcije rada, uglavnom zatvaraju oči. No, to nije samo problem novinara, nego i problem društva u cjelini. Bez istinski slobodnih novinara, nema ni slobodnih medija, a bez slobodnih medija nema ni poštene borbe protiv korupcije.

Bez slobode da u traženju istine idemo do kraja, ne dopuštajući nikome – pa ni hrvatskim tajkunima i političkim moćnicima da budu nedodirljivi – nema napretka, nema demokracije, nema Hrvatske kakvu želimo!", stoji u priopćenju koje za SNH potpisuje predsjednik Anton Filić.

Dodajmo ovome da upute o načinu provođenja akcije Pet minuta gromoglasne tišine možete pronaći pod DOKUMENTIMA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!