SNH: Faggian najgori poslodavac u medijima

Sindikat novinara: Faggian najgori poslodavac u medijima
ZAGREB – Sindikat novinara Hrvatske (SNH) proglasio je na današnjoj skupštini vlasnika Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista Alberta Faggiana najgorim medijskim poslodavcem u Hrvatskoj.
Faggian je ‘nagradu’ za najgoreg poslodavca u medijima zaslužio prvenstveno zbog odnosa prema novinarima kojima je u više navrata dijelio otkaze i smanjivao plaće, istaknuli su izaslanici skupštine koja je u Novinarskom domu okupila sindikalne povjerenike iz većine hrvatskih medija. Za najboljeg poslodavca, istovremeno, nije bilo predloženih, uz obrazloženje da je stanje u medijima svake godine sve gore.
“Izgubljeno je preko 400 radnih mjesta, novinare se svakodnevno diskriminira, a veliki problemi i dalje su rad u tzv. RPO sustavu te nerješeno pitanje vlasništva u medijima”, kazao je predsjednik SNH Anton Filić. Dodao je da novinarske probleme dodatno otežavaju nefunkcioniranje inspekcije rada te sporo i neučinkovito pravosuđe.
“Smanjenjem novinarskih prava vlasnici tiskanih medija ne varaju samo svoje zaposlenike nego i državu koja im je smanjila PDV”, zaključio je Filić.
Na skupštini je istaknuto da ni nakon 10 godina nema napretka u pregovorima o sklapanju nacionalnog kolektivnog ugovora kojim bi se osigurala minimalna prava za sve novinare i medijske radnike. Štoviše, mnogi poslodavci su, pod izlikom recesije, počeli raskidati i postojeće kolektivne ugovore pa se u rijetko kojoj medijskoj kući oni poštuju u cijelosti.
Uz “ušutkivanje” i obespravljivanje novinara kao jedan od najvećih problema te profesije istaknuto je toleriranje tzv. RPO sustava kojim je nakladnicima omogućeno da novinare ne moraju zapošljavati, već ih mogu angažirati kao ‘slobodnjake’ iako redovito dolaze na posao, rade u prostoru i na sredstvima poslodavca, obvezuje ih načelo ekskluziviteta te rade uz unaprijed dogovorenu naknadu, godišnji odmor i plaćeni dopust.

HINA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031