SNH: Dobrobit smanjenja PDV-a izdavačima trebaju osjetiti i zaposleni u medijima

Sindikat novinara Hrvatske, nakon konferencije za novinare održane 25. ožujka, uputio je pismo predsjedniku Vlade RH i nadležnim ministarstvima, a vezano uz Prijedlog novog zakona o PDV-u kojim se predlaže smanjenje PDV-a na dnevne novine. Sindikat novinara Hrvatske pozdravlja taj prijedlog i očekuje da ovaj put koristi od smanjenja PDV-a imaju i novinari i novinarstvo.Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani predsjedniče Vlade,

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) smatra da će se najavljeno porezno rasterećenje krizom ugroženih tiskanih medija pozitivno odraziti na njihovo poslovanje, a slijedom toga trebalo bi omogućiti i bolje uvjete za zapošljavanje novinara i očuvanje radnih mjesta u medijima, no želimo Vas upozoriti da su kod smanjenja PDV-a 2007. godine medijski poslodavci ignorirali potrebe novinara i medijskih radnika i iskoristili uštedu samo za svoj račun.

Medijski poslodavci godinama izbjegavaju formalizirati prihvatljive uvjete rada u medijima potpisivanjem nacionalnog kolektivnog ugovora (NKU), jednostrano raskidaju i kolektivne ugovore u medijskim kućama, izbjegavaju urediti odnose između uredništava i novinara statutima medija, stalne zaposlenike nesmiljeno zamjenjuju honorarnim i RPO suradnicima – tobožnjim samostalnim poduzetnicima, a zapravo nesigurnim i prestrašenim radnicima u sivoj zoni kojima je lako manipulirati.

Takva situacija u području reguliranja radnih odnosa šteti, otežava i spriječava sindikalno organiziranje radnika, a okrnjeno nam je i pravo na štrajk, što doprinosi patologiji radnih odnosa u našoj branši. U okolnostima ekonomske krize novinari nemaju izbora te na svoju štetu potpisuju razne oblike ponuđenih ugovora, a ne i ugovore o radu. Iz tih ugovora ne proizlazi primjena zakona i kolektivnih ugovora, pa radnici trpe materijalnu štetu, psihički i fizički se iskorištavaju.

No, to nisu samostalni novinari u europskom smislu, oni redovito dolaze na posao, rade u prostoru poslodavca, na sredstvima poslodavca (iako formalno imaju urede u svojim stanovima), njihov rad je subordiniran, obvezuje ih ekskluzivitet, tj. smiju obavljati istovrsni posao samo za jednog poslodavca, imaju pravo na točno određenu plaću, godišnji odmor, plaćeni dopust… Poslodavac im može otkazati kad god to poželi, zbog čega oni rade i žive u velikom strahu. A jasno je da se zapravo radi o nesamostalnom radu te da je riječ o obvezama koje proizlaze iz radnog odnosa i koje bi prema Zakonu o radu trebale biti regulirane ugovorom o radu.

Sve to, poštovani predsjedniče Vlade, za posljedicu ima sve manji broj stalno zaposlenih novinara (oni posljednjih 15 godina polako odumiru) i njihov sve slabiji položaj. No, takvom praksom nisu oštećeni samo ljudi koji se nalaze u tom položaju, nego i državni proračun (prema nekim procjenama, najmanje za 20 milijuna kuna godišnje), mirovinski fondovi i sustav zdravstvenog osiguranja. "Dobronamjerni" su poslodavci, naime, poučili novinare "obrtnike" kako će plaćati najmanje moguće doprinose i poreze.

Stoga Sindikat novinara Hrvatske smatra da bi i Vlada Republike Hrvatske s nadležnim ministarstvima kao i Udruga novinskih izdavača trebali pridonijeti tome da dobrobit od smanjenja PDV-a ovaj put stvarno osjete i novinari i ostali zaposlenici u medijima – konkretno putem potpisanog NKU, donošenjem statuta medija, smanjenjem neformalnog i RPO rada u medijima, a koristila bi i inicijativa za osnivanje medijskog fonda za pomoć novinarima i novinarstvu.

Predlažemo Vladi da se dodatnim mjerama uskrati povlašteni PDV nakladnicima koji nekažnjeno ignoriraju zakon tako što nisu donijeli statut medija, kao i da se povlašteni PDV u tekućoj godini uvjetuje zaštitom radnih mjesta u svim redakcijama kao i zaštitom najugroženijih skupina u struci. Također, medijskim kućama treba dati do znanja da moraju zapošljavati ljude čiji rad godinama koriste.

Mi Vam stojimo na raspolaganju ukoliko ste voljni primiti izaslanstvo Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva koje bi Vas i Vaše suradnike pobliže upoznalo sa spomenutim problemima i odgovorilo na Vaša pitanja. Sve sa željom da povećamo slobodu novinara i dobijemo uređenu medijsku scenu koja će pripomoći jačanju demokratskih procesa u našoj zemlji.", stoji u pismu koje u ime SNH potpisuje predsjednik Anton Filić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!