Šef SNH ministra rada upozorio na presude vezane uz RPO

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić razgovarao je s predstavncima autonomnih sindikata, koji žele ravnopravno sudjelovati u raspravi o svim pitanjima iz područja radno-socijalnih i drugih politika važnih za njihovo članstvo. Sastanak je održan u petak, 10. veljače 2012. godine na zahtjev autonomnih sindikata, a s ministrom Mrsićem razgovarali su  predsjednik Sindikata PPDIV-a Josip Pavić, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Abveršek, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Jadranka Ivezić, predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke industrije Hrvatske Stjepan Kolarić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić, predsjednik TEHNOS – strukovnog sindikata radnika HEP-a Denis Geto i predsjednik Samostalnog sindikata radnika HRT-a Milan Rosan.

Ministar Mrsić u uvodu je predstavnike autonomnih sindikata upoznao sa stajalištima ministarstva o aktualnim problemima i odnosima sa socijalnim partnerima. Pri tome je istaknuo da neće biti diskriminacije pojedinih sindikata, stavljajući do znanja predstavnicima autonomnih sindikata kako će biti aktivni sudionici u raspravama koje predstoje, uvažavajući činjenicu da predstavljaju više od 60 tisuća članova i da su pojedinačno gledajući visoko reprezantativni u područjima svojeg djelovanja.

"Ključni problem u djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća – Zakon o reprezentativnosti sindikata i udruga poslodavaca, bit će uskoro prihvaćen, a uređivat će reprezentativnost sindikata na svim razinama – poduzeća, grane, djelatnosti, te na državnoj razini", rekao je ministar. Istaknuo je također da se, bez obzira na brojne poslodavačke pritiske, Zakon o radu neće mijenjati, jer pruža dovoljno mogućnosti za željenu fleksibilizaciju radnih odnosa. Ubuduće bi, rekao je ministar Mrsić, Gospodarsko-socijalno vijeće moralo imati značajniju ulogu pri donošenju zakona, i smatra da bi zaključci GSV morali u saborskoj raspravi biti ravnopravni s drugim prijedlozima. Također je najavio kako će novi snažan poticaj razvoja socijalnog dijaloga u Hrvatskoj biti transformacija Ureda za socijalno partnerstvo u Samostalnu službu za socijalno partnerstvo pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Predstavnici sindikata istaknuli su i probleme podjele sindikalne imovine, trajanja kolektivnih ugovora, sve brojnijih ugovora o radu na određeno vrijeme, ali i financiranja nekih sindikata proračunskim novcem, što je ocijenjeno nedopustivom praksom.

Predsjednik SNH-a Anton Filić upoznao je ministra Mrsića s teškom situacijom u hrvatskom novinarstvu s obzirom na stalno smanjivanje broja stalno zaposlenih i bujanje tzv. RPO-ovaca. Upozorio ga je da se kod toga krši Zakon o radu, a država se (proračun i fondovi) godišnje oštećuje za oko 70 milijuna kuna. Kako je nekoliko posljednjih sudskih presuda jasno utvrdilo da se radi o nesamostalnom radu kod poslodavaca – pa bi sve RPO ugovore zapravo tretirati kao ugovore o radu – Filić se založio da sudovi i inspekcije počnu na taj problem gledati jednako. Ministru Mrsiću predao je dossier o toj problematici, u kojemu su između ostaloga bili tekstovi sudskih presuda, nalaza inspekcija te esej kolege Miroslava Zeca "Registar poniznih poslušnika" o problematici RPO-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!