Priopćenje SNH povodom 3.svibnja Svjetskog dana slobode medija

Prava demokracija poštuje prava novinara!

Povodom 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Izvršni odbor Sindikata novinara Hrvatske poziva sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u subotu, 3. svibnja s Pet minuta gromoglasne tišine, od 11,55 do 12,00 sati, upozore poslodavce, nadležna tijela i javnost na položaj novinara i medijskih radnika u njihovim radnim sredinama.

Nesigurnost je sve veća, plaća sve manja. Pritisak na novinare i medijske djelatnike sve je veći, a ugled sve manji. Odgovornost za javnu riječ golema je, a podrška poslodavaca sve češće izostaje. Novinarske tekstove istiskuju plaćeni oglasi koji se nerijetko prikriveno provlače i kroz informativni sadržaj medija. U toj prevari čitatelja, slušatelja i gledatelja novinari su prisiljeni sudjelovati. Zašto? Zato što godinama rade kao honorarni suradnici, u nekim medijima i po 12 godina. Nakon toga ih se prisiljava da postanu “samostalni poduzetnici”, odnosno prikriveni honorarni suradnici koji rade u prostoru poslodavca i na sredstvima poslodavca.

Kad napokon dobiju priliku za radni odnos, nude im se ugovori na određeno vrijeme pa i na rok od mjesec dana. Popularno je postalo i iznajmljivati novinare preko agencija za privremeno zapošljavanje. U novim medijima, internet portalima, novinarsku plaću često određuje broj “klikova” na tekst. Što je informacija žuća, broj “klikova” je veći. Ima li tu mjesta za ozbiljnu informaciju?

Kakvu slobodu medija javnost može očekivati, ako novinari rade u takvim ponižavajućim uvjetima? O kakvoj se slobodi može govoriti, ako se novinari boje postaviti pitanje uvjeta rada, plaće, godišnjeg odmora, slobodnog dana za odrađeni prekovremeni rad i niz drugih temeljih prava.

Sve su to pitanja koja se trebaju i mogu urediti kolektivnim ugovorom. Ali, ako u pregovaračkom odboru poslodavaca sjede i oni koji s novinarima potpisuju ugovore o radu s jednomjesečnim rokom trajanja, ako sjede oni kojima je od informacije važniji komad marketinškog kolača i oni koji prisiljavaju novinare da postanu “samostalni poduzetnici” kako bi izbjegli obveze prema njima – onda je jasno zbog čega poslodavci izbjegavaju potpisati Kolektivni ugovor za novinare i medijske radnike Hrvatske.

Sindikat novinara Hrvatske poziva kolege i kolegice iz svih medija na profesionalnu i sindikalnu solidarnost. Jedino se tako možemo izboriti za uvjete rada koje zaslužujemo radeći odgovoran posao u interesu javnosti. Nitko drugi to neće učiniti umjesto nas! Bez zaštite novinara i medijskih radnika, ne može biti slobode medija, a bez slobodnih medija i demokracija je upitna.

I ova akcija Pet minuta gromoglasne tišine, koju simbolično organiziramo već devetu godinu, način je da skrenemo pozornost poslodavcima u svojim sredinama da će nas svojim ponašanjem prisiliti i na akcije oštrije od simbolične.

IZVRŠNI ODBOR SINDIKATA NOVINARA HRVATSKE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!