Prekinuti pregovori za Kolektivni ugovor, moguće industrijske akcije

"Ne možemo pristati na prijedlog poslodavaca, jer ne želimo postati grobarima profesije a upravo to se od nas traži", izjavila je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić obrazlažući na taj način odluku SNH da prekine pregovore za Klektivni ugovor. Upravo to dogodilo se u utorak kada su se predstanici SNH i Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske susreli s predstavnicima poslodavaca.

Galić je pojasnila kako su sindikati tražili najnižu osnovnu plaću od 2.814 kuna koja bi se množila s koeficijentom složenosti radnog mjesta. Kako bi za novinara početnika taj koeficijent iznosio 3,40, njegova neto plaća bi iznosila 6.500 kuna. Istovremeno, medijima koji imaju financijskih poteškoća bilo bi omogućeno da, dok ne riješe financijske probleme, sklapanje sporazuma o umanjenim pravima zaposlenih na određeno vrijeme.

Poslodavci na to nisu pristali, a prema njihovom izračunu najniža novinarska plaća trebala bi iznositi 3.001 kunu. K tome još ne prihavaćaju dodatak na minuli rad od 0,5 posto, a dogovoriti se dvije strane nisu mogle ni oko kataloga radnih mjesta.

Prema riječima predsjednika Sindikata grafičara Stjepana Klarića, onim što poslodavci nude ruše se i postojeća radnička prava u medijima, zbog čega su dva sindikata odlučila prekinuti pregovore. O eventualnim industrijskim akcijama, koje bi sada mogle uslijediti, članovi dva sindikata odlučit će na svojim skupštinama.

Skupština Sindikata novinara hrvatske održat će se 7 svibnja, dok je kongres Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti zakazan za 11. svibnja 2011.

Pregovori o Nacionalnom kolektivnom ugovoru trajali su punih osam godina, od 14. svibnja 2003.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!