Odluka Skupštine: Poslodavcima rok do 31. ožujka 2011.

Sindikat novinara Hrvatske u petak (21.5.2010.) je u Karlobagu održao godišnju Skupštinu na kojoj su delegati donijeli odluku da se poslodavcima da rok do 31. ožujka 2011. za sklapanje Kolektivnog ugovora na nacionalnoj razini. U slučaju da do toga ne dođe SNH će krenuti u pripremanje industrijskih akcija, zaključno s generalnim štrajkom.

Budući da pregovori s HUP-om traju već sedam godina i da je u nekoliko navrata dolazilo do raznih promjena, SNH je poslodavcima ponudio novi narcrt Kolektivnog ugovora, koji je usklađen s praksom u Europskoj uniji.

Na Skupštini je bilo riječi i problemima unutar struke, kojih je sve više. Istaknuto je kako poslodavci koriste krizu kao izgovor za otkazivanje ugovora o radu, te da sve više koriste usluge novinara koji rade u sustavu RPO-a. Sindikat upravo ovih dana, kada se raspravlja o izmjenama zakona o oporezivanju dohotka, može utjecati na promjenu tih trendova, ocijenjeno je na skupštini.

U raspravama povjerenika podružnica Sindikata novinara Hrvatske posebice je istaknut problem osnutka tvrtaka kćeri i prebacivanja radnika u te tvrtke, čime ih se stavlja u nepovoljan položaj jer se na njih ne odnosi zaštita iz kolektivnih ugovora.

Sindikalni povjernici izvijestili su i o mnogim smanjivanjima plaća, otpuštanjima ili prijetnjama otkazima u mnogim medijskim kućama te o nepoštovanju kolektivnih ugovora, poput smanjenja ili izostanka božićnica, regresa i drugih materijalnih prava.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!